8.2 C
Бургас
вторник, март 19, 2024

Пак не приеха годишния отчет на „Кабланд”

Само преди дни се състоя годишното общо събрание на „Кабланд” ООД, съдружници в което са Община Поморие и фирма „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.

На събранието присъстваха кметът Иван Алексиев, заместник – кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, Директорът на дирекция „СУТОСУП” Петър Войнов, председателят на Общински съвет Адам Адамов, и общински съветници. Представители на другата страна в проекта бяха собственикът на „ЕнДжиБи Кънсълтинг” Никълъс Галахар, управителят Дарио Томалети, финансистът Георги Гурковски и адвокат Теодор Божинов.

Дневният ред на заседанието включваше четири точки, като Община Поморие гласува с „против” по три от тях, а като четвърта отправи предложение дружествените й дялове да бъдат изкупени от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.

Причина за това е, че от учредяването на „Кабланд” ООД през 2005 г. до настоящия момент не е отчетено никакво развитие по проекта, за който дружеството е създадено, а именно модерен голф комплекс в местността „Хижата” – Каблешково. За целта Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2000 дка земя на това място, където инвеститорите отдавна трябваше да започнат строителство.

Липсата на какъвто и да е напредък в проектните дейности е неоспорим факт, обуславящ решението на Община Поморие да отхвърли годишния финансов отчет на дружеството и решението за покриване на реализираната загуба, а също и да не приеме финансовия доклад, представен от управителя Томалети.

„Имаше нужда от капитал през 2014 година, което бе постигнато чрез вземането на заем от „ЕнДжиБи Кънсълтинг”, по предписание на данъчните консултанти на „Кабланд” ООД, с цел да се осигури заплащането на професионалните хонорари и услуги на нашите мениджъри и консултанти.”, гласи част от доклада. Съдържащ редица фактологически и нормативни несъответствия, той оправдава натрупаните от дружеството загуби с умишленото забавяне на проектните процедури от страна на общинската администрация и от редица държавни институции.

Още през 2012 г. кметът Иван Алексиев настоя да бъде сменен изпълнителният директор на дружеството с представител  на община Поморие, както и да се направи преразпределение в борда на директорите. Тогава Алексиев поиска от инвеститорите 1 млн. евро като гаранция, които да останат в полза на града, в случай, че дадените срокове не бъдат спазени. Не бе проведен конструктивен диалог и не бяха предприети действия по нито едно от поставените условия. И този път кметът отправи към управителя на дружеството конкретни въпроси по проекта, които обаче не получиха отговор.

„За да ви освободим от необходимостта да си търсите оправдания за липсата на адекватни действия по проекта, ви предлагаме Община Поморие да напусне дружеството като продаде дяловете си” каза категорично Алексиев и добави „Няма да допусна да се подигравате с институцията Община Поморие и с отношението си да обиждате жителите на град Поморие и град Каблешково”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук