10.4 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Пак отложиха делото за катастрофата на магистрала „Тракия”

Делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия” беше отложено днес за втори път от Бургаският окръжен съд заради процесуални нарушения по привикването на свидетелите. През септември процесът беше отложен заради заетост на адвокатите на подсъдимите, сега се оказа се, че не всички свидетели са били призовани.

 

Обвиняеми по делото са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, собственикът и управител на „Ентуртранс“-Бургас Ениз Ченгел  и Николай Точев- ръководител група „Транспорт“ към фирмата превозвач.

 

Процесът за катастрофата трябваше да се гледа в Пловдив, но тъй като много от пострадалите и голяма част от свидетелите са от региона, делото беше възложено на Бургаския съд.

 

Съдия Денчо Стоянов съобщи още, че има предложение от някои от адвокатите за съкратен съдебен процес или частично съкратена процедура. Възможностите за съкратено производство са две. Едната е изцяло признаване на вината от страна на обвиняемите, а другият вариант е някои свидетели и вещи лица да бъдат заличени от списъка без да се признава изцяло вината.

 

Собственикът на фирмата – превозвач  Ениз Ченгел и шефът на група Транспорт към нея Николай Точев са обвинени в нарушения на редица наредби за превоз на пътници. Според обвинителия акт те не са осъществили нужния контрол за техническата изправност на автобусите, разписанията не са съобразени с безопасността на пътниците, както и не са организирали правилно проверките за изправност на автобусите преди излизането им от гаража. Ако бъдат признати за виновни могат да получат от 5 до 15 години затвор.

 

Шофьорът Светослав Димитров е обвинен в причиняване на смърт поради непредпазливост. Според експертизата техническата неизправност на автобуса не изключва вината на шофьора на автобуса. Ако вината на Димитров бъде доказана законът предвижда затвор от 5 до 15 години затвор. 

 

Катастрофата на бургаския автобус-убиец стана в ранните часове на 15 юни 2011 година на  АМ „Тракия“, малко след село Труд, в посока Бургас. След удар в надлеза автобусът се запали.Обвиняеми по делото са управителят на фирмата-превозвач „Ентуртранс“- Бургас Ениз Ченгел, ръководителят на транспортния отдел Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Ако бъдат признати за виновни те могат да получат от 5 до 15 години затвор.

 

 

Заседанието по делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия” е отложено за 26 и 27 ноември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук