15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Пак отложиха мегаделото „Гранити“

Окръжен съд Бургас не даде днес ход на наказателното дело срещу Стоян Петров, Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и Стоян Колев за отвличане и убийство на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Причина за това бе неявяването на упълномощения от подсъдимия Костов защитник, който е представил доказателства за служебна ангажираност. Както и изявлението на подсъдимия Костов, че желае делото да бъде гледано с участието на упълномощения от него защитник.

 

снимка: архив
снимка: архив

В съдебната зала днес не се явиха упълномощените адвокати на Костов, Михайлов, Стоянов и Петров. По делото не явява и подсъдимият Михайлов, чието местонахождение не е установено от органите на реда. Защитниците на Костов и Михайлов са представили доказателства за служебна ангажираност в други съдилища в страната.

Окръжен съд Бургас намери, че изявлението на Костов, че не желае да се даде ход на процеса в отсъствието на упълномощения му защитник, който отсъства по уважителни причини, се явява процесуална пречка за разглеждане на делото, тъй като не са налице законовите предпоставки това да стане с участие на резервните защитници. Предвид това съдът не даде ход на съдебното заседание и го отложи.

Вторият упълномощен защитник на Станислав Михайлов и подсъдимият Костов поискаха днес отвод на член на състава съда. Те се мотивираха, че съдия от съдебния състав е разглеждал искане за отмяна на мярка за процесуална принуда – мярка за неотклонение на трима от подсъдимите, по реда на чл. 234 ал.10 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Окръжен съд Бургас обсъди претенцията и я намери за неоснователна. Съдът посочи, че в производството по чл. 234 ал. 10 от Наказателно-процесуалния кодекс, се прави преценка единствено дали изтича законовият срокът, в който лицата могат да бъдат задържани от момента на привличането им като обвиняеми. При произнасянето си съдът не разглежда наложената мярка по същество, което не води до съмнение за неговата безпристрастност в настоящия съдебен процес. Произнасянето му е ограничено в тези констатации и не води към съмнения в безпристрастността на съда, разглеждащ делото по същество, според § 6 ал. 1 Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Забраната в състава на съда, разглеждащ обвинението по същество, да участват съдии, които са се произнасяли по законността на задържането на обвинените лица в досъдебната фаза /обхващащо вземане, потвърждаване, изменение или отменяне на мярка за неотклонение/ – уредена в чл. 29 ал. 1 т.1 б. „г“ от Наказателно-процесуалния кодекс, обхваща случаите на произнасяне на съда в производства, в който се извършва преценка на доказателствата за формиране на убеждение относно наличието или продължаващото присъствие на обосновано подозрение, ведно с някоя от опасностите за укриване или за извършване на ново престъпление.

Окръжен съд Бургас прие, че настоящата хипотеза не е такава, тъй като при разглеждане на искането за отмяна на мярка за процесуална принуда по чл. 234 ал. 10 съдът не извършва преценка на доказателствата относно обоснованото предположение за извършване на престъпление. Предвид това не налице абсолютното законово основание за отвод.

Окръжен съд Бургас отложи делото за 25 юни, която дата е съгласувана преди месеци с всички редовно упълномощени адвокати на подсъдимите. Такива са съгласувани и за месец юли. Днес съдът обяви 24 нови резервни дати за съдебни заседания през месеците юли, септември, октомври и ноември.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук