11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Пак условна присъда за смърт на пътя Варвара- Ахтопол

Наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Бургас на Шериф Чолаков от с. Касак, община Доспат. Той бе признат за виновен в това, че на 8 юни 2013 г., по пътя от с. Варвара към гр. Ахтопол, при управление на лек автомобил „Ауди 6“,  е предизвикал катастрофа и е причинил по непредпазливост  смърт на едно лице и две средни телесни повреди на друго лице.

снимка: архив, zonaburgas.bg

Чолаков е управлявал автомобила с превишена скорост от 97 км./ч. и в нарушение на знак за ограничение на скоростта до 50 км./ч, предприел маневра изпреварване без необходимата видимост. С поведението си той е нарушил правилата за движение, визирани в: чл. 21, ал. 1, чл. 42, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за движение по пътищата.

По молба на подсъдимия и след като той призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и заяви, че не желае да се събират доказателства по тях, Окръжен съд – Бургас разгледа делото като съкратено съдебно производство. По този институт съдът е длъжен, след определяне на наказание за извършеното деяние, да го намали с 1/3. След направената редукция съдебният състав наложи на Чолаков наказание 2 години и 8 месеца, чието изтърпяване отложи с 4 годишен изпитателен срок.

По молба на наследниците на починалото лице – неговите родители, Окръжен съд – Бургас ги конституира като частни обвинители по делото.

Според обвинителния акт подсъдимият се прибирал от гр. Царево, където изпълнил служебен ангажимент, към с. Синеморец, Бургаска област. Той отдалеч забелязал два леки автомобила пред него. Те се движели много бавно, затова решил да ги изпревари. Чолаков се движел с превишена скорост, но я увеличил, за да ги изпревари. В същото време пострадалият, който е починал, предприел маневра завой наляво със скорост от около 20 км./ч. В този момент подсъдимият пресякъл осовата линия и минал в насрещната лента за движение със скорост от 97 км./ч., като не възприел, че и двата автомобила пред него са включили ляв мигач. Когато предприел маневра изпреварване, и почти се бил изравнил с движещата се пред него „Шкода Фабия“, Чолаков видял завиващия наляво и навлизащия в същото платно пред „Шкодата“ лек автомобил „Фолксваген Венто“. Веднага предприел аварийно спиране, но последвал удар между „Аудито“ и „Фолксваген Венто“, при който пострадали водачът и пътникът във „Фолксвагена“.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест в срок от 15 дни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук