21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Палки „СТОП“ край училищата: Шофьорите са толерантни

Със светлоотразителни жилетки „Сигурност“ и палки „СТОП“ младежи от три неправителствени организации спираха движението пред училищата ОУ „Княз Борис I”, СОУ „Петко Росен“ и ОУ „ Антон Страшимиров“ в Бургас, за да помогнат на ученици и родители да стигнат безпроблемно  до класните стаи.

Заместник-областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов също взеха участие, показвайки, че за да е една кампания успешна в нея трябва да се включи цялата общественост, че мястото на институциите е близо до гражданите и проблемите. Инициативата е организирана от Областна администрация Бургас, телефон 112, РУО Бургас, Национално Сдружение „Младежки глас“, „Организация за защита на българските граждани“, “SOS ПТП” и има за цел повишаване на пътната култура сред децата, както и засилване бдителността и вниманието на шофьорите.

“С традиционното мероприятие за безопасно пресичане сдружението съвместно с институциите се ангажират тясно с проблемите в обществото. Нашата кауза е да осигурим пълноценен живот на децата. Бъдещето е в ръцете на всеки един водач на автомобил – да пази децата на страната ни“ каза Красимира Боева, зам.председател на Национално Сдружение „Младежки Глас“.

Ученици, родители и минувачи приветстваха поетата инициатива, а шофьорите оказваха пълно съдействие на доброволците, с което за пореден път бургаската общественост застана срещу войната по пътищата. Днешното събитие е първото от редица мероприятия, които трите организации съвместно с институциите подготвят по наболялата тема.

„Пътната безопасност на децата е може би най-важното нещо, върху което трябва да се съсредоточим в близките години. Ако обучим децата на правилна пътна култура днес, то след 10 години „войната по пътищата“ ще намалее. Естествено нека това обучение да не е само днес, в първия учебен ден, а да бъде всекидневно както в училище, така и най-вече от родителите вкъщи“, коментираха от  “SOS ПТП”. Техен представител в кампанията беше обичаният от всички малчугани инспектор Хитами, който разясняваше на децата как да пресичат правилно, оглеждайки се в двете посоки и преминавайки само по обозначените за пресичане места.

„Искрено се надяваме хората да осъзнаят рисковете от невнимателното шофиране. За да спрем войната по пътищата са нужни общи усилия, но най-вече всеки един трябва сам за себе си да е наясно до какво може да доведе, за него и семейството му, неразумното шофиране.“, коментираха желанието си да участват в кампанията от Организация за защита на българските граждани.

Всички участници в инициативата се обединиха около идеята кампанията да стане ежемесечна като бъдат обхванати повече училища и зони с висока концентрация на ПТП.

Междувременно областният управител Вълчо Чолаков откри учебната година в училище „Братя Миладинови“. Чолаков, който в последната година многократно повдига темата „пътна безопасност“, приветства учениците, родители и учителите като отново призова за отговорно и толерантно поведение на пътя.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук