9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Палят огньове в Резово срещу строежа на ТЕЦ в Инеада

На 18 ноември турски еколози организират хепанинг на брега на Инеада против изграждането на ТЕЦ на Черно море. От БСП Бургас призовават българските еколози и граждани да запалят огньове в Резово в знак на съпричастност. Започваме битка за спасяване на Българското Черноморие, заявиха днес от централата на БСП в Бургас.

 

 

Както вече стана ясно Турция строи ТЕЦ на 3,5 км. от българската граница в района на Бегенджик. В това са се уверили на място областният лидер на БСП Бургас Атанас Зафиров и бившият кмет на Царево Петко Арнаудов. Топлоцентралата ще бъде построена на 500 000 кв.м. участък от девствени гори и ще граничи с националния парк на Турция „Инеада Лонгос”, който е защитена местност.

 

2665 мегавата топлоелектроцентрала ще изгаря 3 млн.тона въглища годишно и ще ползва водата на Черно море за охлаждане, сочат документите, с които разполагат от БСП Бургас. На място ще се складират пепелни отпадъци, а праховото замърсяване ще покрива цяла Странджа и ще стига до Стара Загора, сочи картата на „розата на ветровете”.

 

снимка: областният лидер на БСП Атанас Зафиров/в средата“, бившият кмет на Царево Петко Арнаудов/в дясно/ и съветникът на БСП Царево Димитър Гочев разполагат с цялата документация за строежа на ТЕЦ в Иниада

Очаква се топлоелектроцентралата да съсипе препитанието на местното население от двете страни на границата, което е свързано туризъм и рибарство. Еколозите предупреждават за очаквани киселинни дъждове и източване на водата от река Резовска.

 

Проектът е на стойност 1,2 милиарда долара, а инвеститор е „ЕМБА Електрисити Дженерейшън Корпорейшън”. Според Атанас Зафиров в компанията фигурират имана на влиятелни турски политици.

 

Проектът за сега е спрян след протестите на местното население, което бойкотира общественото обсъждане на проекта. Турските еколози прогнозират, че проектът ще се надгражда и след ТЕЦ, ще бъде построен и АЕЦ.

 

В момента се строи път, проектът предвижда и изграждането на огромно пристанище.

От БСП искат правителството да потърси отговор на въпроса дали Турция е подписала международната Конвенция за оценката на въздействието върху околната среда и какви са механизмите да се стопира проекта от страна на България.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук