16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Паметникът на „Петрова нива“ се руши, трябват 70 000 лв. за ремонт

Историческият музей ”Проф. Александър Фол” в Малко Търново стартира дарителска кампания за набиране  на средства за реставрация на Национален паметник на Илинденско—Преображенското въстание в м. Петрова нива.  Паметникът, построен през 1958 година, е в бедствено състояние. До сега не са отделяни средства за поддръжката и реконструкцията му. От две години музеят сигнализира организации и министерства за осигуряване на средства за ремонт, тъй като монумента и пропукан и е започнал за се руши. За честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание през 2013 г. бяха отпуснати 17 000 лв. от Министерство на отбраната, с които се стартира проектиране на паметника. Необходимите средства за пълната реконструкция възлизат на 70 700 лв.

 

На „Петрова нива“ през 1903 година се провежда събрание на ВМРО, на което се взема решението за избухване на Преображенското въстание. Въстанието е планирано да избухне съвместно с Илинденското въстание в Македонския край и цели присъединяването на Одринска Тракия, Беломорска Тракия и Странджа към България.

Идеята за построяване на паметник възниква на 19 август 1925 г. при първото честване на Преображенското въстание от живите преображенци събрали се на Петрова нива. Тогава се взима решение да се пренесат костите на Георги Кондолов, които престояват в църквата „Успение Богородично“ в гр. Малко Търново и след построяването на паметника са вградени в него.  През същата 1925 година е учреден комитет за издигане на паметник на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание в гр. Малко Търново. По решение на Общински съвет Малко Търново през 1926 г. 19 август става официален празник и всяка година се организира честване. Започва събиране на средства за паметника. По случай 50 годишнината от въстанието през 1953 г. по инициатива на Тракийските дружества на Петрова нива е положена паметна плоча. 1958 г. по случай 55 г. от въстанието паметника е открит. По случай 80 годишнината е направен музей, а по случай 100 годишнината – храм Св. Петка, в който да се отслужва възпоменателна литургия.

„Нека, ние българите не забравяме саможертвата на хилядите си предци и бъдем по-достойни техни
наследници, защото да бъдем свободни означава да бъдем отговорни.  Свободата има много лица но тя трябва да бъде
отглеждана и обгрижвана, да бъде доказвана и заслужавана ежедневно. Това е дълг на нас, днешните българи!

Само на 30 километра от съвременната Българо-Турска граница се издига гордо спомена, че всяка педя
тракийска земя е напоена с българска кръв!

Паметник, който е символ  на свободата и самочувствието, че от тук започва България!

 

МОЛЯ,
ПОМОГНЕТЕ НИ ДА СПАСИМ ПАМЕТНИКА, ИЗДИГНАТ
С ДАРЕНИЯТА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД В ГОДИНИ НА ГЛАД И БЕЗПЪТИЦА!

 

ПОЛУЧАТЕЛ:   ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”

БУЛСТАТ:  102826129
IBAN:  BG05UNCR70003119850362   BIC:
UNCR  БАНКА  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук