13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Пари от програми възраждат бургаското отделение „Пластика и изгаряния“?

Общината вече е изготвила и изпратила проект в Министерството на здравеопазването, който все още не е одобрен. За да може градът да получи отново резрешение за разкриването са необходими поне трима специалсти, отговарящи на новите критерии на Здравното министерство.

„Чрез проекти по програми може да бъде реализиран проектът за създаване, отново на отделение по „Пластика и изгаряния“ в Бургас“, твърди заместник-кметът по здравеопазване в Бургас д-р Лорис Мануелян.  Въпреки, че скъпоструващата техника от вече закритото звено все още е налична в болницата, откриването му наново ще стува изключително скъпо на МБАЛ – Бургас, както и на община Бургас, пише bulgariautre.bg

„Темата за отделението по „Пластика и изгаряния” е голяма болка за мен! Заедно с д-р Герасимов и д-р Мадажров, лека им пръст го създадохме с такъв ентусиазъм и работихме с много желание. Още имам архив от документи и снимки, който показва на какво високо ниво беше града ни в това отношение. В продължение на пет години работихме с лекари от световна величина като доц. д-р Роберт Адат от Париж, който лекуваше в отделението ни близо 5 години. При нас на обучение идваха сръбски лекари, след като започнаха бомбандировките над тогавашна Югославия”. Това сподели д-р Любомир Калудов.

Той е единственият лекар в региона, разполагащ с необходимата специалност, отговаряща по медицински стандарт за разкриване на отделение за пластично възстановителна хирургия. Калудов разказа, че преди закриването на отделението в Бургас, през 2006 г, то е било на десетки крачки пред Варна. Освен с техника, от „Лукойл – Нефтохим – Бургас” за 700 000 долара, било й първото в страната с въведена компютърна система за контрол на пациенти.

„В Бургас лекувахме уникални случаи. Правихме по 1000 операции годишно /бел. ред. в момента годишно клинаката по изгаряния в Пирогов лекува аналогичен брой пациенти/. Никога не изпращахме пациенти в други градове – професорите от столицата идваха да оперират при нас”, споделя още специалисът. Според него за да има сега такова отделение в Бургас са необходими много средства, а също и да бъдат привлечени външни лекари. С тази специалност в България обаче те са около 30.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук