17.6 C
Бургас
понеделник, май 27, 2024

Паркингът до Трета поликлиника работи от днес за левче за час

Новият паркинг до Трета поликлиника от днес работи официално.. За ползването му са определени съвсем ниски цени – 1 лв. на час, 3 лв. за 24 часа и 55 лв. на месец. Паркингът се намира в идеалния център на Бургас и има два входа/изхода – откъм ул. „Гурко“ и ул. „Оборище“. Паркоместата в него са близо 500. Част от тях са предназначени за туристическите автобуси и микробуси, които досега с часове изчакваха клиентите си на неразрешени места – най-често по спирките на градския транспорт. „Паркирането тук е безопасно. Запазихме повечето дървета в парцела, така че 50 % от автомобилите ще са на сянка. Разчитаме това пространство да събере всички коли, които работещите в центъра до вчера оставяха в малките улички – върху тротоари и в зелени площи, просто защото нямаше къде другаде“, каза кметът Димитър Николов. Според него съоръжението е голямо улеснение за хората, посещаващи близката поликлиника и вече са проведени разговори за изграждането на рампа към нея.

Миналата година на мястото на новия паркинг имаше множество опасни /самосрутващи се/ сгради, храсти и саморасляци, битови и строителни отпадъци. По инициатива на кмета беше постигната договореност с държавата, която имаше своя собственост в този район, за премахване на съборетините /в които се събираха клошари и наркомани, които бяха палени няколко пъти, там беше регистриран и опит за изнасилване/ и превръщане на терена в обществен паркинг. Община Бургас извърши строителството със собствени средства. Реконструирана е площ с размер 16 декара, включваща паркоместа, комбинирани с парково пространство, ново районно осветление и система за видеонаблюдение. До окончателното приключване на проекта остава да се извърши озеленяване и внедряване на система за електронно паркиране, но паркингът е абсолютно функционален и в момента. 

Заедно с кмета съоръжението разгледаха заместникът му Красимир Стойчев, директорът на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ Живко Иванов и общински съветници.

През последните години основен приоритет в строителната програма на Община Бургас беше осигуряването на нови паркоместа.

За периода 2008 – 2010 г. са създадени 1500. Мащабните улични ремонти, извършени в града през това време, задължително включваха обособяване на места за паркиране. Тази практика продължава и през 2011 г. с изграждането на повече от 1000 паркоместа – като част от различни проекти, чието финансиране е осигурено.

Успешно се развива и инициативата на Община Бургас за разчистване на града от стари, излезли от употреба автомобили. От юли 2008 г. до днес по този начин са освободени над 1200 паркоместа.

dsc_5786.JPG

dsc_5800.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук