12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Парк Странджа работи по проект за защита на зоните от мрежата Натура 2000

Парк Странджа стартира изпълнението на международен проект, финансиран по Програма „Югоизточна Европа”. Наименованието на Проекта е „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в  зоните от мрежата Натура 2000”. Участват общо 14 Партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, България, Гърция и Сърбия. Водещият партньор е от Унгария – Сдружение за опазване на околната среда „Нимфея” (Nimfea). За България дейностите по проекта ще се реализират в Природен парк Странджа, с партньор от българска страна – Дирекцията на ПП Странджа.

Проектът e насочен към подпомагане на управлението и прилагането на природозащитните политики, свързани с европейската екологична мрежа Натура 2000. Фокусът на проекта е съсредоточен върху изготвянето на специализирани планове за действие за избрани видове и местообитания, свързани с „водни и влажни местообитания“ с речни, езерни и морски брегове. За Природния парк „Странджа” като целеви местообитания в рамките на проекта бяха определени  дюните комплекси от зараждащи се, бели и сиви дюни; а като целеви видове –  белият щъркел и блатната костенурка. Друга цел на проекта е повишаването на обществения интерес към устойчивото управление на Защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 и към опазването на крайбрежните природни местообитания и видове. Във връзка с това ще бъдат изготвени образователни и информационни материали (наръчници, брошури, постери), които ще бъдат разпространявани сред заинтересованите страни. Ще бъдат проведени специализирани работни експертни срещи и образователни пътувания. Проекта стартира на  1  септември 2011 г.

Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г.  Общият бюджет е 2 021 215 €. Одобреното финансиране за дейностите в България възлиза на 194,870 €, от които национално съфинансиране в размер на 15% от МРРБ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук