22.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Парк „Странджа” популяризира пермакултурата в защитените зони

Стопанството на Димитър Русков край Синеморец е пример за успешно прилагане на принципите на пермакултурата на територията на Природния парк „Странджа”-  земеделие в унисон с природата .

С това иновативно земеделие се запознаха ученици от Бургас и Царево. Образователното посещение е  час от международен проект Be Natur  на Дирекцията на Природен парк ”Странджа”,  които имат за цел да запознаят подрастващите със защитените зони от Натура 2000 и възможностите за развитие на био земеделие.

В България, пермакултурата е сравнително ново понятие. Тя е съвкупност от методи за обработка на земеделската земя  по примера на природата, на природните кръговрати и екосистеми. Популяризирането на пермакултурата на територията на Природен парк „Странджа” представлява част от стратегията за устойчивото развитие на региона.

Димитър Русков запозна младите еколози и  с производството на биологичен манов мед. Биологичното пчеларството е поминък, който успешно може да се развива в защитените зони от Натура 2000 и да се предлага на пазара висококачествен, а и високодоходен природен  продукт.

Учениците посетиха също и защитената местност „Устието на река Велека“ , която  е част от Природен парк ”Странджа” и   екологичната мрежа Натура 2000.

При вливането си в Черно море реката образува пясъчна коса, която разделя Велека от морето. Устието на Велека, според  оценката на ландшафтните показатели,  е най-забележителният пейзаж по Българското Черноморие.

Защитената местност, заедно  с  разположената южно от нея  местност Силистар, образуват природния комплекс Велека – Селестар, който е сред най-представителните комплекси от защитени територии в на България, благодарение не само на уникалния ландшафт , но и на своето геологично минало, и на богатата флора и фауна.

В околност на устието на реката се срещат повече от 550 вида растения, близо 20 вида земноводни и влечуги, повече от 30 вида риби,  около 40 вида бозайници и близо 200 вида птици.

Към едно от малките останали съхранени кътчета по Южното Черноморие и Странджа има голям инвеститорски натиск  и усилията  на природозащитниците, местните управленски структури и гражданите  е да се намери  обществено приемливо  развитие, което да избегне  от масовото застрояване по морето.

Образователните пътувания на учениците по международен проект Be Natur  на Дирекцията на Природен парк ”Странджа” имат за цел да  се повиши екологичната култура на обществото , което е изправено пред  непрекъсната загуба на биологично разнообразие, включващо разнообразието на местообитания и видове.

 

Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”.

В проекта участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа, възлиза на 174,000 €.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук