20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Парламентът прие референдума на Слави

След два часа обсъждане парламентът прие инициирания от телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ референдум. В началото на година оттам внесоха подписка с близо 700 000 подписа с искане за провеждане на допитване с шест въпроса.

В референдума ще има въпроси за избирането на депутати с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, намаляване на 120 броя на народните представители, както и въвеждането на задължително гласуване. Освен това има въпроси дали да се намали на 1 лев за глас държавната субсидия за партии, да се въведе ли електронно гласуване, а последният е дали хората искат директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления да се избират с мажоритарна избирателна система.

В началото на днешното обсъждане на идеята думата взе един от сценаристите в шоуто Тошко Хаджитодоров, който трябваше да обясни мотивите, но успя да разбуни страстите в залата.

„Вие сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели, тъй като вие сте законодателният орган в тази страна и ако законодателният орган в тази страна покаже, че може да потъпква законите, които той приема, това означава, че всеки български гражданин може да прави, каквото си иска. Това ще бъде примерът, който вие ще дадете или ще проявите достатъчно разум и отговорност – политическа и гражданска, и ще спазите закона. Ще си припомните, че всъщност народен представител означава предсталяващ народа. Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори! Вие трябва да спазите закона„, каза Тошко Хаджитодоров.

След него започна и дебатът по същество. От ГЕРБ заявиха, че няма да участват в обсъжданията, но ще подкрепят и шестте въпроса. За сметка на това Мариана Тодорова от АБВ, Янаки Стоилов от БСП и Петър Славов от Реформаторския блок влязоха в спор.

„Времето ще покаже дали този референдум е движеща сила за нещо друго, за един нов проект“, каза Тодорова от АБВ.

„Аз дори предлагам на инициаторите още по-активно да използват предаването, например балерините всяка вечер в шоуто да излизат с табели с изписаните въпроси, да танцуват, да отговарят, да ги питат „ЗА“ или „Против“ са. Има много резерви това да бъде направено. Шест месеца бе The Show Must Go On'“, коментира от своя страна Янаки Стоилов.

„Ще ви похваля, защото за първи път от ляво се говори на един от официалните езици на Европейския съюз, а не примерно на руски език, което много ме зарадва“, допълни Петър Славов от Реформаторите.

Не липсваха и критики към инициаторите на референдума „Шоуто на Слави“, което пък доведе до шоу в залата с участието на Маргарита Ташева от Атака и независимия депутат Георги Кадиев.

„Това е любимото диванче на Меглена Кунева и Надежда Михайлова, днес Нейнски. Аз преброих и стигнах до 14. За една година 14 пъти да стоиш на това диванче, извинете! Ако това не е статукво, ако това не е олигархия, здраве му кажи! Погледнете последните емисии! На това диванче се изредиха целият Реформаторски блок, като се започна от септември до 25 октомври 2014 г. не станаха от това диванче. Там бяха Радан Кънев, Георги Първанов, разбира се…Той е един от любимците на учиндолския шоумен“, каза засмяна Ташева.

„Превърнахте парламента в такъв цирк с вашето изказване, че само диванчета ни липсват“, завърши Кадиев./ Dariknews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук