11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Патриотите искат 200 лв. глоба за носене на бурка на публично място

Депутатите от Патриотичния фронт внесоха в деловодството на парламента закон за забрана носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето на публични места, или по-известен като „закон срещу бурките“.

Той се състои от 9 члена и забранява носенето на бурки на обществени места. Според законопроекта носенето на бурка на публично място ще се наказва с глоба от 200 лева, а при повторна и следващи появи със скрити или полускрити лица на публични места глобата ще достига до 1500 лева.

По Конституция България е светска държава, а у нас подобни облекла, носени в монархиите в Персийския залив, в Близкия Изток или в Пакистан, не са били характерни в страната ни, посочи съпредседателт на ПФ Красимир Каракачанов. На фона на нарастването на радикалния екстремизъм в Европа, е нормално да реагираме своевременно, уточни той.

Той цитира и предложения от Патриотите нов член в Наказателния кодекс: „Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване или даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи …облекло, прикриващо или скриващо лицето места, облекло и/ или покривало, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето, поради пола му или някаква друга негова характеристика, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба до 5000 лв., както и с обществено порицание“.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че всеки гражданин на територията на България трябва да може да бъде идентифициран, както с лична карта, така и с открито лице, без значение каква религия изповядва.

„Религията е територия, в която държавата не бива да се намесва, стига обаче религията да не преминава границите, очертани от закона“, обясни Цацаров. Той бе категоричен, че носенето на всякакви одежди, които демонстрират религиозната принадлежност и то без да бъде показвано лицето, което ги носи, е достатъчен повод да бъдат наложени съответните забрани./ Dariknews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук