12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Пациенти си искат аптеката в Трета поликлиника

Подписка „Да бъде запазена аптеката в Диагностично – консултативен център /ДКЦ/  – 2” стартират жители на Бургас. От 17 юли, сряда, всеки може да подкрепи инициативата бившата Трета поликлиника да нe остави пациентите си без комплексна здравна услуга, закривайки аптеката. Подписката ще се събира както в застрашения от затваряне фармацевтичен обект, така и в аптеките „Здраве“ на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 3,  „Бургас“  на бул. „Христо Ботев“ № 1 /до светофара/, „Трапезица“ в ж.к. „Братя Миладинови“, ул. „Шар Планина“ № 23 /срещу магазин „Болеро”/ и в аптеката в гр. Българово.

Инициативата възниква след като  управителят на ДКЦ – 2 д-р Илка Баева оповестява решението си да подобри обслужването на пациентите като закрие аптеката. Те от своя страна считат, че това решение е субективно и преследва лични интереси. На събрание на гражданския комитет в присъствието на 52 души са обобщени мотивите за искането аптеката в ДКЦ – 2 да не бъде затворена. Голяма част от хората, които имат нужда от аптеката,  са социално слаби и болни.

Гражданите са обезпокоени от факта, че никоя от институциите досега не се е ангажирала с проблема. Въпреки подадените сигнали собственикът – община Бургас отказва да се намеси в полза на обществения интерес. Има и решение на съда, което е задължително, но не се изпълнява, а общинската администрация си затваря очите. Едва ли мотивите за това са публични, смятат от инициативния комитет.

 

Корупция или безотговорност?

 

Скандалът избухва още миналата година с провеждането на конкурс за отдаване под наем на аптеката в ДКЦ-2 за следващите три години. Една от фирмите е дисквалифицирана, поради неизрядност на документите и неотговаряща на изискванията на конкурса. В работата на комисията, упълномощена да проведе конкурса, обаче се намесва управителят на ДКЦ-2 д-р Баева. Абсурдно за победител е обявена именно дисквалифицираната фирма – „Фарма маркет” ЕООД с управител Филип Димитров. Скандалът е грандиозен. Съмненията за корупция са налице.  Процедурата явно е опорочена и това води до тежки съдебни дела. В крайна сметка съдът окончателно обявява конкурса за незаконосъобразен и отменя решението на д-р Баева за класиране на участниците. Санкцията е неотменима и задължава собственика в лицето на Общината да извърши на свой ред действия по отстраняването на порочната практика в това ДКЦ. Необяснимо защо обаче нито кметът, нито зам. кметът по здравеопазването предприемат мерки за пресичане на беззаконието.

От инициативния комитет са категорични, че с манипулирането на конкурса грубо е накърнен общественият интерес. Разноските по съдебните дела възлизат на 3068 лв. и са за сметка на ДКЦ-2, т.е. на община Бургас и на всички бургаски данъкоплатци. Те представляват половината от годишната печалба на здравното дружеството. Общинската администрация и общинския съвет в Бургас са уведомени за това, но също досега не са взели отношение. Не се изпълняват и решенията на арбитража, според които следва вторият в класацията – в случая „КООЛЛ” ООД, да бъде обявен за победител в конкурса и да встъпи в правомощията си на наемател на аптеката.

Притисната от закона д-р Баева изиграва поредния си ход. Управителката изведнъж решава да прекрати процедурата за отдаване под наем с мотива, че стратегията за развитие на здравното заведение се изменя и вече не предвиждала съществуването на аптека в него!

„Само защото конкурсът не може да бъде спечелен от желания от нея кандидат, управителката е готова да лиши пациентите от удобството на комплексната услуга, а поликлиниката – от приходи от наем. Това е недопустимо за един общински служител!”,  възмущават се дългогодишни пациенти.

 

Общественият интерес на жителите на Бургас е сериозно накърнен

 

Затварянето на аптеката в ДКЦ-2 ще има сериозен обществен отзвук – ще засегне удобството на над 6 000 болни. Месечно тук се продават 27 000 опаковки лекарства. Обслужват се 2200 рецепти по НЗОК, от които 1160 са за безплатни лекарства на обща стойност 46 200 лв. Тя е една от едва двете аптеки в Бургас, в които се предлагат безплатно скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести: КOATE, OCTANATE, OCTAPLEX, WILATE, EMOCLOT, AIMAFIX и др. Техните цени са от 300 лв. до близо 2000 лв., но при получаването им пациентите не плащат нищо – аптеката ги купува от склада, а после здравната каса възстановява сумите. Поради липса на финансов ресурс другите аптеки в града не могат да предложат тази услуга. Цените на лекарствата тук са едни от най-ниските в града. След закриването на тази специализирана и социално-ориентирана аптека 300 000-ият град Бургас ще остане с една аптека, предлагаща медикаменти за тези редки болести, което е абсолютно недостатъчно. Голяма част от пациентите са трудно подвижни и не са в състояние да чакат на опашки и да се придвижват до други места. Още повече, че би било невъзможно само един център за лекарства практически да снабди и обслужи специфичните нужди на населението на Бургас и общината.

Аптеката в ДКЦ-2 е на изключително удобно място, особено за пациентите, които не са от града. Нейната достъпност и лесно намиране са от особена важност и са подпомогнати от централните линии на градския транспорт.

Инициативният комитет на новото гражданско сдружение с председател Костадин Русенов призовава всички засегнати да подкрепят подписката, за да може един от най-важните и посещавани медицински центрове в общината да не бъде унищожен поради лични мотиви, а да продължава да осигурява комплексна здравна услуга.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук