14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Песнопойка събра златните песни на Странджа

Песнопойка с 20 от най- популярните стари странджански народни песни  представиха  в Културен център Морско казино. Съставител на песнопойката е народния певец  Лазар Налбантов, а илюстрациите са на художничката Ангелина Ангелова. Изданието е нотирано има и речник на диалектните форми.

“Желанието ми е тази книга да достигне до повече млади хора, за да могат те да се запознаят с красотата на българския фолклор”, споделя автора /на снимката вдясно/. Песнопойката се издава от Община Средец и с личното съдействие на кмета Иван Жабов. Проявата е част от програмата на Средец по случай празника на града и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019 година.

Народните певици Янка Рупкина, Златка Ставрева и Стиляна Тюлева изпълниха песни включени в песнопойката. Книгата презентира проф. Диана Радойнова. Колоритен фон на събитието бе  изложба детски рисунки „Ритми и багри от Странджа” на деца от школата по рисуване с ръководител Таня Стоянова от Фондация „Шанс за децата на България. Малките художници гостуваха в началото на юли в странджанския град и  участваха в Арт фест–Средец 2013.

На 17 септември с инициативата „Да споделим Вяра, Надежда и Любов” бе обявявено и началото на дарителска кампания за дострояването на парклиса Св. Богородица в Средец. Сръчни майсторки на шевици и плетива подредиха в двора на Байловата къща етнографска изложба „От сръчните ръце на българката“. Бе отслужен водосвет за успех на дарителската кампания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук