12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Петко Иванов: Нашите съветници ще поставят ежедневно проблемите на Бургас

По три основни приоритета ще работят съветниците от коалиция „Нова левица” в бъдещия Общински съвет на Бургас. Това са усъвършенстване на социалната инфраструктура, въвеждането на почасовото заплащане в общинските фирми и преструктурирането на УКОРС (т.нар. Общинска полиция).

Петко Иванов – член на националния изпълнителен съвет- Петко Иванов споделя за програмата на коалицията и бъдещата им работа в местния парламент.

– Излизате само с листа за общински съветници в Бургас, нямате свой кандидат за кмет.

– Областното ръководство на партия „Българска социалдемокрация”, заедно с нашите коалиционни партньори от ОБТ – Български лейбъристи решихме да съсредоточим усилията си при подготовката на кампанията за общински съветници. Считаме, че управлението на Димитър Николов е успешно. Естествено имаме своите виждания за подобряване на социалната инфраструктурата на града и по отношение на мерките на Общината за решаване на социалните проблеми на бургазлии. За това смятаме, че ще бъдем коректив на управлението в следващия Общински съвет.

– Подкрепата ви към Димитър Николов, означава ли и коалиция със съветниците от ГЕРБ?

– Не. Подкрепата ни към Димитър Николов е в личностен план, като оценка на неговите професионални качества. Това е мажоритарна подкрепа и няма да влизаме в предизборни споразумения. Поставили сме си три основни приоритета за развитието на Бургас и ще държим общинската администрация да полага усилия за решаването им.

– Кои са те?

– Първо- изграждане на социална инфраструктура в Бургас. Безспорно беше направено много, но в социалната сфера е крайно недостатъчно. Имам предвид детски площадки и зони за спорт и отдих в кварталите. Второ изграждане на площадки за хора с двигателни проблеми и трето преструктуриране на синята зона за паркиране. Специално за местата за паркиране в Бургас имаме изградена концепция. Синята зона трябва да се съсредоточи в идеалния център на града. А в останалите прилежащи към ЦГЧ терени, трябва да се изградят друг тип зони. В широкия център трябва да има безплатни места за паркиране, т.нар. от нас оранжева зона. Трябва да има и червена зона за паркиране, която ще е платена, но достатъчно евтина. И третата ще е синята зона, която ще е в идеалния център на града. Тя ще бъде бизнес зона. Вторият ни приоритет, който е от изключителна важност е свързан с почасовото заплащане на служителите на общински фирми. Имаме предвид, че при въвеждането на почасово заплащане ще се увеличи работната заплата, а хората ще имат възможност да работят и допълнително, без да плащат нови данъци. Почасовото заплащане има своите предимства. То е въведено в редица европейски държави и гарантира реално по- висока заплата. Считаме, че на този етап с оглед на развитието на икономиката в общината, една ставка от 2 лв. на час е нормална и това автоматично ще гарантира на служителите минимално заплащане от 360 лв. на месец. Третият проблем, който е залегнал в нашата програма е организацията на т. нар. общинска полиция. Считаме, че тя не работи ефективно и не оказва достатъчно съдействие на общинската администрация при борбата с битовата престъпност. Ние извеждаме на преден план борбата с битовата престъпност, защото борбата с организираната престъпност е задължение на МВР. Но общинската полиция трябва да бъде организирана така, че да оказва съдействие на районните кметове и да слезе при жителите на града.

– Колко места очаквате да спечелите в Общинския съвет?

– Програмата ни максимум е трима съветника. Ние сме реалисти. Считаме, че след възстановяването на структурите на партия „Българска социалдемокрация” в Бургас трима съветника е достижима цел.

– Смятате, че трима съветника ще са достатъчни, за да прокарват идеите ви в местния парламент?

– Смятаме, че трима съветника ще поставят ежедневно на дневен ред проблемите на града пред общинската администрация.

– Искам да ви попитам и за бизнес партиите и бизнесмените в Общинския съвет. В Бургас има бизнесмени, които направиха политически движения и с тях влязоха в местния парламент. Това обаче доведе до конфликти, свързани с корпоративните им интереси. Какво е мястото на такъв тип партии и по какъв начин бизнесът трябва да е застъпен в местния парламент?

– Това е недостатък на новия изборен кодекс. Видя се , че прагът от 7 хил подписа за регистрацията на една партия е достатъчно нисък, за да може един бизнесмен, който е в сериозния бизнес разбира се, да събере тази гласове. По принцип бизнесът има своето място в управлението на града, но за мен най- чисто е той да бъде представен в различните политически сили. Бизнес не е лоша дума. Добре е при решаването на проблемите на града, активно да участва бургаския бизнес. Аз съм за това, всичко което се прави да се прави от бургаския бизнес, защото и приходите и данъците ще остават в община Бургас. Но е порочно бизнесът да си създава свои политически структури, защото тогава вече на преден план излизат корпоративните интереси на отделния бизнесмен, който е решил да участва в управлението. Това се надявам да бъде прекратено с корекция в изборния кодекс за следващите избори.

– Темата за купуването на гласове е особено актуална в момента. В Бургас този проблем съществува отдавна. И в миналия общински съвет влязоха съветници от партии, за които никой не знаеше че участват в изборите. С оглед на последните събития обаче има ли вероятност отново да станем свидетели на такова купуване на гласове?

– Не съм наясно със ситуацията в момента, защото нашата коалиция не участва в такива схеми. Ние разчитаме преди всичко на това да убедим хората, че сме новата левица. Традиционната левица, в лицето на БСП още с влизането си в миналия Общински съвет прие ролята на слугинаж. Тя не направи нищо в социалната сфера за бургазлии, а освен това е и идеологически немощна. Считам също така, че в контекста на събитията от Катуница напрежението не е етническо. Напрежението е социално. Защото няма значение кой е т.нар. „цар”, дали е циганин, арменец или българин. Става въпрос за голямо социално разслоение в обществото и считам че е погрешно, даже е вредно на преден план да се изведе етническия конфликт. Конфликтът е социален.

– Подкрепата на кои избиратели ще търсите?

– Лявонастроените избиратели, които са разочаровани от БСП. Ако проследите обаче резултатите от изборите на 23 октомври ще видите, че ние ще бъдем подкрепени и от етническите малцинства в Бургас. Много отговорно заявявам това, защото алтернативите, които предлагаме са изцяло насочени към решаването на техните проблеми.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук