13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

„Петрова нива“ събира родолюбци на 17 август

На 17 август 2013 г. в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 110- та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание. Първото събитие в рамките на събора – Научна конференция на тема: „110 години от Илинденско- Преображенското въстание“ ще започне в 11:00 часа.

За Главно боево тяло на въстанието през 1903 година са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – на Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

Възстановка на конгреса, проведен през 1903 г. и обявяване на Преображенското въстание ще бъде направена на 17 август от 20.00 часа. След това ще последва заря-проверка и празничен концерт.

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово. На 28-30 юни през 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание. В края на 1950-те години е построен паметник /на снимката/, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена „Света Петка“. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на българския революционер войвода Георги Кондолов. Местността е част от Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно. Има печат на БТС.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук