11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Петър Пачев: Бъдете спокойни, инспекторите по храните ще работят по 24 часа

Инспектори от местното звено на Българската агенция по безопасност на храните извършва проверка по случая с открития жив червей в телешко месо, закупено от голям хипермаркет  в ж.к. „Меден рудник”. Това съобщи на среща в Бургас, шефът на местната агенция, д-р Петър Пачев. Той не пожела да коментира подробности по случая докато не станат ясни резултатите от инспекцията, но допълни, че контрол  преди празниците ще се извършва 24 часа в денонощието.

„На официалната Интернет  страница на БАБХ  са обявени всички телефоните на служителите в отдел „Контрол на храните”. Там всеки може да подава сигнали за нередности. Работи и нашата гореща страница, където се приемат електронни заявки. За въпросния червей в месото разбрахме именно след обаждане на нашите телефони”, обясни Пачев.  По думите му, сигналът бил отметнат като такъв с „нормална степен на важност”.

„Инспекторите на БАБХ  ще осъществяват контрол от добива до рафтовете в магазина . Контролът е постоянен и превантивен – не само преди празници и след получени сигнали.  Продължаваме да твърдим, че трябва  да се купуват регламентирани продукти със съответните документи”, допълни д-р Петър Пачев.

Според него, и тази година се наблюдава бум на трахинелата , а единствената в Бургаско лаборатория отчитала по поне една положителна проба на уикенд . „Проблемът с трахинелата  виси като дамоклев меч над всички нас. Не минава ловен сезон, в който да не са открити случаи. Осебено  в района на Странджа – Заберново , Граматиково . Ние съветваме да се консумира  месо, преминало през акредитирана лаборатория ”, каза шефът на БАБХ  – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук