16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Петър Филипов е карал аудито с 135 км/ч и пиян, преди катастрофата

Окръжен съд Бургас даде ход  по наказателното дело срещу Петър Филипов за непредпазливо причиняване на смърт при автомобилна катастрофа. Той е обвинен за това, че на 1 май 2013 г. , на прав участък от пътно двулентово платно, свързващо Равда – Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей”, с лек автомобил ”АУДИ S8” блъска  „Сеат Ибиза” с водач 45-годишна жена и причинил смъртта й.

Петър Филипов влиза в съдебната зала с наведена глава. СНИМКА: Елена Фотева, 24 часа
Петър Филипов влиза в съдебната зала с наведена глава. СНИМКА: Елена Фотева, 24 часа

 

Според обвинителния акт по време на катастрофа той е бил пиян  с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда промила, а именно 1,80 на хиляда, установено по надлежния ред с химическа експертиза.

Подсъдимият ще се възползва от правото си да дава обяснения след изслушване на свидетелите. Съдът пристъпи към разпит на 6 вещи лица, изготвили съдебни експертизи. Приети бяха две съдебно-медицински експертизи – за причините за смъртта на пострадалата и за получените от спътника на подсъдимия наранявания при катастрофата, както и две съдебно-медицински експертизи на веществени доказателства. Вещите лица, изготвили тройна съдебно-автотехническа експертиза, заявиха категорично, че няма данни за внезапно възникнала техническа повреда по управлявания от Филипов автомобил, която да е предизвикала напускане на пътното платно. Според тримата експерти „АУДИ-то“ се е движело със скорост 132-135 км в час непосредствено преди транспортното произшествие.

Вещото лице, изготвило съдебно-химическа експертиза за алкохол в кръвта на подсъдимия е установило наличие на 1,8 промила.

Съдебното заседание продължи с разпит на явилите се 6 свидетели. Изслушването на останалите ще продължи на 23.06.2015 г., за когато са призовани неявилите се днес 8 свидетели и поискан от пълномощника на частния обвинител нов свидетел.

Окръжен съд Бургас наложи глоба в размер на по 500 лв. на двама неявили се днес свидетели, без да посочат уважителна причина. Трети свидетел е глобен с 400 лв., тъй като е представил болничен лист, несъответстващ на изискванията на закона.

Преди даване на ход на процеса днес Окръжен съд Бургас отхвърли искането на двамата защитници на Филипов делото да бъде върнато на държавното обвинение за отстраняване на процесуални нарушения. Те коментираха, че в диспозитива на обвинителния акт не е посочено с каква скорост се е движела колата, когато се е случило пътно-транспортното произшествие, и какви нарушения на Закона за движение по пътищата е допуснал подсъдимият. Собственикът на автомобила и друг пострадал – пътувал в „АУДИ-то“ с Филипов, не били уведомени за правото им да предявят граждански иск. Съдебния състав намери искането за неоснователно, тъй като диспозитивът на обвинителния акт отговоря на изискванията на Закона, а в подробните мотиви в обстоятелствената част към него са изписани съществените обстоятелства – наличие на ПТП, участие на страните в него и т.н., които могат да бъдат установени във фазата на съдебното производство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук