14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Пет визии за развитието на Бургас – избират една

Пет визии за развитието на Бургас  бяха представени по време на общественото обсъждане за бъдещето на града по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас”. От тях експертите ще изберат една. Според Снежана Димитрова, експерт „Стратегическо планиране” създаването на визия за развитие на един толкова ключов за страната, а и за Европейския съюз град, какъвто е Бургас е доста сложен процес, който премина на няколко етапа. При създаването на визията на града се взети предвид освен обществените допитвания и дългосрочните стратегии на ЕС, националните стратегии и планове за развитие, както и общинските планове за развитие и инвестиционният интерес на бизнеса. Първият вариант на визия е стратегическа визия за града „Черноморски лидер – източна врата на ЕС”. Втората визия е „Бургас – иновативен и творчески град”. Третата визия включва модернизация на икономическото развитие на града и създаване на условия за различни видове туризъм

– „Динамично развиващ се европейски пристанищен град със зелена градска среда и културни традиции”. Друга визия е „Град на интелигентно развитие”, основано на креативност, устойчивост и технологичност. Град, в който е значим творческият потенциал на хората. „Бургас – град В ТЕМПОТО” е акроним от съчетанието на думите : Високи Технологии, Енергия, Мениджмънт, Промишленост, Образование, Туризъм, Околна среда. Според експертите трудността да се изведе еднозначно визията за развитието на Бургас до 2020 година  идва от това, че Бургас е изключително многопластов, развиващ се град с много ускорено темпо в последните години.

Три зони за въздействие са определени в плана за развитие на град Бургас. На базата на различни критерии се избират зони за приоритетна намеса.По методологията на министерство на регионалното развити трябва да се дефинират три типа зони. Първата е с преобладаващ социален характер, с преобладаващи жилищни функции. Втория тип зони са тези с потенциал за икономическо развитие.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук