9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Пет месеца по-късно: Още гледат мерки за неотклонение по случая „Средец“

Бойко Борецов е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 3, вр. чл. 198, ал. 1 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Окръжен съд – Бургас отчита, че с оглед на събрания до настоящия момент доказателствен материал, следва да се направи обоснован извод, че Борецов е извършил престъплението, по което има подвигнато обвинение и че към настоящия момент няма основания за изменение на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека. Днес, на основание чл. 65, ал. 4 от НПК, Бургаският окръжен съд потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия Борецов. Според съда извън посочените обстоятелства – извършеното престъпление и настъпилия вредоносен резултат – смъртта на неговия съучастник и първи братовчед, Х.Б., съществува реална възможност от саморазправа и други отношения на тази основа, които биха могли да имат тежък резултат.

Бургаският окръжен съд смята, че взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е призвана не само в целите на чл. 57 от НПК, но и до голяма степен като последица от нея, охранява живота и здравето на обвиняемия. С оглед на закона мярката за неотклонение „Домашен арест“ е приравнена на „Задържане под стража“, но не може да възпрепятства евентуално престъпни посегателства – саморазправа и лични отношения на роднините на Борецов.

Бойко  Борецов   е привлечен като обвиняем за извършено  от него престъпление, в съучастие като извършител с починалия Х. Б. (негов първи братовчед) на 08.02.2016г. в гр. Средец, а именно опит да отнеме чужди движими вещи – парична сума от 140 000лв., от владението на инкасо фирма, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и заплашване. Грабежът е бил в особено големи размери и деецът е бил въоръжен. Опитът е  останал недовършен поради независещи от дееца причини.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук