13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Писателят и общественик Петко Росен стана първият носител на новото звание „Почетен съветник на Бургас”

Писателят и общественик Петко Росен стана първият носител на новото звание „Почетен съветник на Бургас” . Д-р Дянко Пръвчев – кмет на града от 1939 до 1944 година посмъртно получи „Почетен гражданин на Бургас”. Бургаският общински съвет гласува с пълно единодушие обявяването на почетни звания за двама изтъкнати граждани и общественици в града, починали преди много десетилетия. петко росен1Подобно решение е прецедент, но то отдава значимото на двама души, които несправедливо са били пренебрегнати, а техните дела не бяха намерили достойно място в паметта на поколенията. Сега тази несправедливост е поправена и съвестта ни може да е чиста, заяви Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”. Алкалай и основаният в Бургас център бяха основните инициатори на идеята за обявяване на бившият кмет на Бургас от 1939-44 г. д-р Дянко Пръвчев и писателят общественик Петко Чорбаджиев /Росен/ за почетни граждани. Предложението бе внесено в общинския съвет на Бургас от Инициативен комитет от евреи и българи в края на 2013 г. Поводът бе 70 – годишния юбилей от датата на спасяването на българските евреи и приносът на двамата затова, в Бургас евреите да не споделят тежката съдба на своите сънародници по времето на Холокоста.

 

Пръвчев 2Отношението и съпротивата на Пръвчев и Росен срещу античовешките закони по време на нацистката диктатура бяха възкресени от забравата на времето и увековечени в документалния филм “Да помним” с автор Алберта Алкалай. Самата тя е потомка на спасени бургаски евреи и издири в запазените архиви и спомени на оцелели хора имената на доста българи – граждани на Бургас, благодарение на които депортацията на местната еврейска общност не се е случила. Хора, които са основният актив днес Бургас и България да се гордеят с героизма да се противопоставят на Хитлеровата смъртоносна машина в едно жестоко и кърваво време.

 

Историята на бургаската общественост, колективните и индивидуални подвизи, извършени от хората за спасяване и недопускане евреите да бъдат унижавани не само ще бъде съхранена във филм. Център “Алеф” има идеята да постави мемориална плоча с имената на десетки граждани на Бургас, отличили се със своя човешки героизъм по време на Втората световна война срещу позорните нацистки закони. Алберта Алкалай е решила да заинтригува световноизвестният режисьор и сценарист Стивън Спилбърг с уникалната съдба на евреите в България, които единствени в Европа са били спасени като общност от лагерите на смъртта. Бургас е имал своя много активен принос за това.

 

Спасяването на българските евреи от Холокоста е един от най-хуманните актове в историята на ХХ век. В Бургас през 1943 г. са организирани няколко спасителни акции. Местната общественост се надига, за да не допусне бургаските евреи да станат жертва. Особено активни са били Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев. Пишат се петиции, пращат се делегации до Двореца и Народното събрание, организират се подписки, саботират се ксенофобските закони. Преди 71 години българите в Бургас са имали куража и силата да се противопоставят на злото и да защитят изконното човешко право на живот и свобода. В тъмните години на Втората световна война те не са се уплашили да отстояват моралните си ценности и с риск за живота да се застъпят за своите съграждани от еврейски произход. Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев са използвали цялото си влияние в града и държавата, за да избавят своите съграждани от депортация.

Да се изброят имената на всички, рискували себе си в името на живота и справедливостта, е невъзможно. Признанието, макар и посмъртно, на двамата общественици е признание и на всички онези, които са участвали и допринесли за този висш акт на хуманност.

 

 

 

 

– Петко Георгиев Чорбаджиев, известен под псевдонима Петко Росен, е изтъкнат писател, критик, политик, юрист. Бургас се гордее с литературното наследство, което той е оставил. Малко хора обаче знаят,че освен чрез талантливото си и справедливо перо, Петко Росен е участвал и пряко в акциите за спасяване на евреите от депортация. Той е създател на обществения комитет, който обединява цялата бургаска общественост и провежда интензивни акции за предотвратяване изселването на евреите от града.

 

Инициативният комитет по номинациите е издирил всички съчинения на писателя, отнасящи се до „най-долното падение на племето ни пред безчовечните „вершители судеб”. Събрани са и спомените на негови съграждани, които свидетелстват за това, че голямата личност на писателя и общественика Петко Росен е пример за хуманизъм и гражданска доблест.

 

– Дянко Пръвчев – белгийски възпитаник и доктор по право, е кмет на Бургас от 1939 до 1944 г. Големи са заслугите му за развитието на обществения и културния живот в града. В сърцата на евреите обаче той остава като техния спасител, защото негова е водещата роля за защитата им от хитлеристката машина на смъртта. За спасяването на евреите той привлича и други кметове от района. Заедно заминават за София, където посещават Народното събрание и други правителствени органи, партии и влиятелни лица с единствената цел – да спрат депортацията. Мисията им е успешна, изселването на евреите от Бургас е отменено.

 

Д-р Дянко Пръвчев умира на кметския си пост от мозъчен инсулт на 14 януари 1944 година, едва 55-годишен. „Заповяданото принудително изселване на населението създаде верига от нови проблеми, не търпящи отлагане и налагащи непременно лично участие на кмета. Д-р Пръвчев с цената на своето здраве отлично се справи и с новите условия, като не изпускаше и редовното управление на общинските служби”, пише в акта за злополука, изготвен от Бургаското градско общинско управление на 16 февруари 1944 г.

 

Историята помни делото на Петко Росен и Дянко Пръвчев. С присъждане на почетните звания Бургас им отдава заслужено признание затова, че са създали модел на толерантно поведение, който следваме и досега.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук