9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Питейни заведения в Бургас под непрекъснато данъчно наблюдение

Във връзка с активния летен туристически сезон териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас засилва контрола по спазване на данъчно-осигурителното законодателство на търговски обекти по Южното Черноморие. Вследствие на проверките по морето вече са засечени 22 случая на извършване на дейност без касовите апарати на търговците да са дистанционно свързани с приходното ведомство. Съставени са актове, предстои издаването на наказателни постановления, които ще бъдат в размер от 3 000 до 10 000 лева.

След проверки на заведенията в Приморския парк на Бургас са съставени 7 акта, предимно за неиздаване на касова бележка и разлики в касовата наличност и отчетеното на фискалните устройства. По-голямата част от персонала на заведенията в морската градина на Бургас е на трудови договори с 8-часов работен ден. Наетите с договори за 4 часа дневно са единични случаи, коментираха проверяващите.

За една седмица 20 високооборотни питейни заведения бяха поставени под непрекъснато физическо наблюдение от екипи на НАП Бургас. Този вид контрол бе предшестван от предварителен мониторинг,  селекция и съпоставка на размера на оборотите на сходни по капацитет и местоположение заведения чрез данните от информационната база на НАП, отчитаща движението на оборотите след свързването на касовите апарати със софтуера на приходното ведомство. Навсякъде в наблюдаваните заведения приходите, отчитани на фискалните устройства, са нараснали двойно и тройно, а на места са били отчетени и фрапиращи различия в сравнение с оборотите за седмица назад. След анализ на резултатите в някои от наблюдаваните заведения ще започнат ревизии.

Съвместно с полицията НАП Бургас провери и 14 от най-известните дискотеки и нощни клубове в курорта Слънчев бряг. Във всяко едно от инспектираните заведения фискалните апарати са били свързани дистанционно с НАП. Наетият персонал е бил със сключени трудови договори. В началото на активния летен туристически сезон не са засечени фрапиращи нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, коментираха от НАП Бургас. Засиленият контрол продължава. Ще бъдат извършвани и проверки съвместно с други контролни институции.

От НАП Бургас апелираха гражданите да изискват касови бележки и да сигнализират в случаите, когато на касовия бон липсва задължителния графичен знак с логото на България, показващ, че фискалното устройство на търговския обект е дистанционно свързано с приходната агенция. Телефонът на националния информационен център на НАП е 070018700.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук