9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Пишем инфраструктурни проекти по Трансграничното сътрудничество

Устойчиво социално и икономическо развитие и подобряване качеството на живот са двете приоритетни оси на програмата „Трансгранично сътрудничество България- Турция”, по които днес представители от област Бургас и Одрин, търсиха подходящи партньори, с които да кандидатстват по съвместни прокети. Срещата се организира от Областния управител Константин Гребенаров съвместно с Търговско-индустриална камара- Бургас и в нея участие взеха представители на общините, образователните структури, неправителствени организации и бизнеса от двете области.

От приветствието на Гребенаров, в началото на форума, стана ясно, че област Бургас е водещ партньор в тринадесет /13/ вече одобрени проекта и партньор по други двадесет и шест /26/. Тези цифри я правят областта с най-много реализирани проекти от всички области, имащи право да кандидастват по първaта покана на Програмата.

„Добрата инфраструктура е едно от най-важните условия за успешното развитие на регионите, върху нея пада и акцентът във втората покана на Програмата. Затова съм убеден, че всички ние ще обединим усилията си и ще усвоим възможно най-много средства, реализирайки бъдещи съвместни проекти”- каза Областният управител.

След офиациалната част, присъстващите се разделиха на няколко работни групи според сферата си на дейност.  От работата им се оформиха няколко идейни проекта: изграждане на канализации и пречиствателни станции, рехабилитация на пътната инфраструктура по черноморското крайбрежие, създаване на места за отдих, риболов и пикник, както и такива свързани със земеделието, като изграждане на център за отглеждане на животни извън селата, също и на басейни за обезпаразитяване на дребния добитък. Представителите на училища и висши учебни заведения се обединиха около идеите за проекти, насърчаващи културните традиции и обновяване на образователната инфраструктура.

Проектите на Община Бургас, както и новата Индустриална зона бяха представени от заместник кмета по финанси Красимир Стойчев.

На срещата присъстваха още генералният консул на Република Турция Джем Улусой,заместник валията на Одрин  Баязит Тандж, заместник председателят на  Търговско-индустриална камара Бургас Видка Вълчева.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук