15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Плажът на залива „Вромос” е опасен

 Има радиация на плажната ивица на залива „Вромос“ до Черноморец е заключението на  Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването. Това съобщи днес областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров. В становището се казва, че ползването на плажната ивица създава риск за здравето на хората, не толкова заради повишения гама фон в този район, колкото на повишеното съдържание на уран и радий в пясъка.

Областният управител заяви, че отново ще бъдат поставени забранителни табели за ползването на ивицата. Гребенаров подчерта, че замърсяването на залива „Вромос“ е локално и не засяга околните плажове, включително и плажа на Черноморец. Така че протестите на жителите на курортното градче и обвиненията, че се съсипва бизнеса им, били неоснователни.  

В залива „Вромос“ от флотационната фабрика на мина „Росен“ от 1954 до 1977 година са изхвърлени общо 8 000 000 тона радиокативен отпадък, в резултат на което радиационният фон е нараснал 2-3 пъти. През 1995 година немска фирма прави оценка на състоянието на залива.  В доклада им пише, че даже пясъкът да бъде почистен рискът от повторно замърсяване на залива остава заради продължителния разпад на радиоактивните елементи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук