28.2 C
Бургас
неделя, юни 16, 2024

Планът за опазване на Стария Несебър е готов

Планът за опазване и управление на Старинен Несебър- единственият български град под егидата на ЮНЕСКО, вече е готов. Той е изработен от Министерството на културата и е получен в общиската администрация в Несебър.

По процедура, съгласно Закона за културното наследство, предстои неговото представяне за обществено обсъждане с жителите на Стария град.
 

Изготвеният план съдържа комплект от три тома.Първият от тях включва стратегически насоки за опазване, използване и управление на Стария Несебър,както и начина на приложение на самия план.

Вторият том е със заглавие „Илюстрации”и включва в себе си цветни схеми и фотографии, разпределени в два раздела:„Графични илюстрации” и „Фотодокументация”.

Последният, трети том съдържа„Пилотни приложни продукти на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър” и „Документи, засягащи Плана за опазване и управление на Старинен Несебър”.

Припомняме, че дългоочакваният план трябва да регламентира опазването на паметниците на културата в Стария Несебър, начините на застрояване и търговията и рекламата на открито.

Заради незаконното строителство в Стария град през есента на 2010 правителството бутна няколко къщи и се стигна до напрежение сред местните хора.

Част от недоволните граждани поискаха дори Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, тъй като членството в организацията за световно-културно наследство им носело само негативи.

Тогава институциите се обединиха около идеята, че на Несебър е нужен план за управление.

 

Максим Момчилов

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук