16 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Планът за управление на Стария Несебър ще бъде готов до края на годината

Кметът на Община Несебър Николай Димитров, директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова и председателят на екипа специалисти изработващи Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, проф. арх. Тодор Кръстев, проведоха работно представяне на текущите резултати от изработването на Плана, пред жителите на Несебър.

 

В началото на срещата доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова се обърна към присъстващите с думите, че тя и нейните колеги днес са тук не по задължение, а по настояване на градоначалника Николай Димитров, за да могат да представят и споделят пред обществеността своите виждания и визия за изготвящия се в момента План за опазване и управление на Старинен Несебър, по поръчка на Община Несебър. Тя допълни, че тази среща е важна за всички: от една страна екипът от експерти ще разбере мнението на жителите на града относно текущата работа по плана и ако се наложи ще извърши съответните корекции, а от друга, самите жители ще имат възможност също да дават препоръки и да изкажат мнението си.  Изработката на този план е важна, защото той е първия по рода си за България.

 

Ръководителят на екипа от специалисти, изготвящи Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, проф. арх. Тодор Кръстев направи пред присъстващите подробна презентация на текущите резултати от изготвянето му, като в самото начало уточни, че по него работят 60 специалисти от различни сфери: култура, туризъм, археология, история, геомеханика, картографиране, архитектура и др. Част от този експертен състав взе участие в днешната среща в лицето на: Румен Драганов, председател на института за анализи и прогнози в туризма; арх. Димитър Костов; арх. Димитър Цветков, Петя Кияшкина, директор на музей „Старинен Несебър” и архитектите от Община Несебър гл. арх. Валентин Димов и пряко отговорния арх. за  стария Несебър Атанас Пинков.

 

Плана за опазване и управление на Старинен Несебър има за цел  да идентифицира проблемите, да посочи задачите, с които тези проблеми да бъдат разрешени, да направи програми в дългогодишен план и ежегодни отчети за свършената до сега работа. Ето защо в своето изчерпателно обяснение проф. Кръстев започна с разяснения, какво точно представлява културното наследство; описа значимостта на ценностите, които притежава единственият град в България, вписан в Световното културно наследство на ЮНЕСКО; проследи развитието на града и причините той да бъде приет в този значим списък; разясни къде точно се намира балансът между опазването и развитието на един „жив” град; подробно проследи позитивните и негативните страни на направения през изминалата година мониторинг на Несебър. Според Тодор Кръстев автентичният вид на Несебър като цяло е запазен, но ако се разгледат по отделно църквите и къщите ясно се вижда, че има една нехармонична урбанизация, неадекватно застрояване и нарушен силует. Именно за това на помощ идва Планът за опазване и управление на Старинен Несебър, който ще спомогне тези неща да бъдат поправени и ще даде ясни правила, как трябва да се синхронизират в бъдеще.

 

Според Плана за опазване и управление, всеки един жител на Старинен Несебър трябва да получи от държавата специално изготвен наръчник с пълен набор от правила най-вече за правата на жителите, както и за техните задължения, свързани с опазването и развитието на града им. Плана ще послужи и като задание за изработването на Подробен устройствен план, с която задача Община Несебър вече се е заела. Важна стъпка според проф. Кръстев е и развитието на културен туризъм, защото по статистически данни в момента само 8% от туристите, посещават Несебър заради неговата култура. Този вид туризъм е една от целите на Община Несебър, която започна да се развива още през първите четири години от управлението на Николай Димитров и неговия екип. Първата крачка беше реставрацията и инаугурацията на църквата „Св. Стефан”. В момента Община Несебър е внесла проекти за реставрация и консервация на още няколко църкви и след нейното приключване, ще бъде създаден продуктът „Духовният път”, който значително ще развие културния туризъм в града.

 

В плана за опазване и управление на Старинен Несебър ще бъде включено още създаването на информационен център за жителите на града, където всеки един, който има въпроси за правата и задълженията си, ще може да получи компетентна и експертна консултация. В Община Несебър ще бъде създаден и отдел, в който ще има специалисти, отговарящи за стария град и за спазването на Плана за опазването и управлението му. Другите нови елементи предвидени в Плана са фонд от Община Несебър за стария град и създаването на експертен, консултативен съвет. Също така в Плана за опазване и управление ще бъде включено искане, държавата да създаде съвет за управление на културното наследство.

 

Един от основните и важни момент в Плана, според Тодор Кръстев, е създаване на „Закон за Несебър”. Според професора, ако държавата изготви такъв специален закон, този закон ще създаде и фонд „Несебър – Световно културно наследство”, ще бъдат ясно и законово написани правата и задълженията на държавата върху територията на Несебър.

 

В заключение проф. арх. Тодор Кръстев каза, че Община Несебър не е в състояние да реши проблемите свързани с културното наследство на стария град, защото този град е задължение на държавата. Тя е тази, която е дала гаранция за Несебър, когато е бил приет в списъците на Световното културно наследство и не е редно просто да се каже, че това е ценност и хората трябва да си я пазят. Г-н Кръстев благодари на Община Несебър и Общински съвет Несебър за съдействието, което оказват при изработката на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър. Той оцени положително усилията и стремежа, които полагат Николай Димитров и неговите колеги да развият културата на старинния град и да реставрират и съхранят църквите му, с което да запазят вида му за идните поколения.

 

От своя страна Николай Димитров също благодари на целия екип, който работи по Плана за опазване и управление на Старинен Несебър и допълни, че това е един изключителен важен и значим план, който ще помогне както на него, така и на бъдещите управници на Несебър да съхранят  единствения град в България, вписан в списъците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО в дългосрочен план.

 

Срещата продължи с диалог между жителите на Несебър и екипа от експерти, където гражданите имаха възможност да дадат своите препоръки, да задават въпроси и да получат съответните отговори. В края на срещата експертният екип и представителите от Община Несебър увериха жителите, че остават отворени за всякакви предложения и препоръки от страна на гражданите, които могат да ги представят по всяко време било то в писмен вид или чрез лична среща с експертите, занимаващи с  изготвянето на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук