13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Плевнелиев демонстрира как действа GPS контрола на плажовете

Електронна система вече отчита нарушенията по плажните ивици в страната. Пилотният проект на МРРБ за електрония контрол на нередностите по ивиците беше представен днес от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев в Созопол, на морски плаж „Хaрманите“, съобщи dariknews.bg . Министерското присъствие беше част от внезапните повторни проверки, които се правят в разгара на сезона. Началните инспекции по ивиците са регистрирали 179 нарушения, от които министър Плевнелиев определи 41 като съществени. plevneliev.jpgПред журналисти днес беше демострирано действието на GPS-a, който за секунди засича обекта и изпраща сигнали до сателит за плажни заведения, барове, спасителни постове, флаговата сигнализации, обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване, свободни зони, премествами обекти, чадъри.

Изненадващата проверката на плаж „Харманите“ показа нарушения на собственици и наематели на плажни заведения, които са увеличили площта им незаконно. Най-фрапиращо е нарушението на бар „Хедон“, чиято площ е 7 пъти над нормата.

Някои от пропуските са за втори път засечени и концесионерът на този плаж ще бъде глобен. Ако не приведе заведенията в ред до началото на следващия сезон ще му бъде отнета концесията за ивицата.

10 концесии на плажни ивици са прекратени миналата година, съобщи министър Плевнелиев. 650 000 лв. са събраните пари от глоби по концесионните договори, а общо 12 млн. лв. е са постъплите средства от концесии и приходи от плажовете. През това лято само 63 са ивиците останали без охрана.

Най-драстичните пропуски са по плажовете на гр.Бяла, сочат данните от първите проверки с джипиес системата на МРРБ. До края на месеца те ще бъдат проверени отново, съобщи в Созопол Милен Топалов, началник дирекция „Концесии“. Нарушенията са най-често свързани с водно-спасителната дейност- брой спасители и вишки.

Министър Плевнелиев информира, че се готвят промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, в които понятията „дюни“, „зони за свободен достъп“ и „преместваеми обекти“ ще бъдат по-ясно дефинирани.

Отговорността на общините по отношение на плажните ивици на тяхна територия също ще бъде ревизирана в предстоящите поправки. Сега местните власти по никакъв начин не помагат на държавата при инспекциите на плажовете, каза регионалният министър Росен Плевнелиев. Той информира, че предишните два сезона е имало редица случаи на забавяне работата на държавата за контрол върху концесионните договори от страна на местните администрации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук