14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

ПМГ-Бургас обучава ученици в предприемачество по европейска програма

Два проекта по европейската програма за обучение и образование „Еразъм+“ изпълнява в момента бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“. За тях разказаха помощник-директорът на гимназията Станимир Баев и старши учителят по английски език Жаклин Нейчева по време на съвместен семинар между няколко училища от града.

И двата проекта са насочени към възпитаване и изграждане на умения за предприемачество у учениците, посредством различни методи. Първият проект се провежда под името “THE RUINS OF THE PAST TO POWER EUROPEANS’ FUTURE” и е с продължителност 24 месеца. В него освен бургаската математичеса гимназия участват училища от Италия, Турция и Полша. Нетрадиционно тук са включени и много културни институции и организации на местната власт от регионите на училищата-партнъори. В рамките на проекта участниците обсъждат как да се преодолее разминаването между уменията и компетенциите, които съвремието изисква и тези, развивани в училищата. Наблегнато е и на запознаването с културното и историческото наследство на всяка от страните, които да не бъдат възприемани само като останки от миналото, а като основа, на която трябва да се гради европейското бъдеще. Особеност на проекта е, че са заложени два вида мобилности- работни срещи и ученически мобилности във всяка от страните. До този момент са минали две работни срещи, една от които в Бургас. Обиколка из сградите- архитектурна гордост на морския град, подготвена от учениците, е била сред основните акценти на домакинството ни. Завършена е и първата мобилност, проведена в Полша, която е имала като интригуващ елемент от програмата посещение в концлагера Освиенцим. За своето „пътуване назад във времето“ разказаха учениците, участващи в проекта: „Колкото и да си подготвен от историята, когато се докоснеш до мястото, където са били погубени толкова животи, няма как да останеш същия. Чувството е разтърсващо.“ През март Бургас ще бъде домакин на мобилност и вече е заявен рекорден брой гости, което е признание за постиженията на българския екип.

Вторият проект, за който бургаската математическа гимназия е спечелила финансиране по „Еразъм+“, е с продължителност 36 месеца и е под името “STUDENTS MAKING AN ENTERPRISE IN REAL TIME“. В него ПМГ си партнира с училища от Чехия, Словения, Испания, Финландия и Италия. Целта на проекта е да създаде самочувствие у децата, че могат да се справят с предизвикателствата на предприемачеството и след завършване на училище да не се страхуват да навлязат в света на бизнеса. В основата му е формирането на шест малки предприятия. Темата във всяка от страните- участнички е една и съща. Партньорите си разменят гостувания, като на всяко едно се представя ново предприятие. До момента ПМГ-Бургас е представило своя фирма за продажба на мобилни устройства в Испания, туристическа агенция в Словения и езикова школа в Италия.

„Всички знаят, че ПМГ-Бургас обучава ученици, които са изключително конкурентни на световния пазар на труда, но за нас това не е достатъчно. Имаме амбиция да изграждаме

 

 

лидери и с проектите, които реализираме по програма „Еразъм+“ вървим в тази посока. Виждаме как децата попиват различните култури, прескачат езиковите бариери, срещат авторитети, които им служат за пример и всичко това е от изключително значение за бъдещото им развитие. Убедени сме, че много от тях ще открият своята посока в живота именно като предприемачи. “ коментира ползите от европейската програма екипът на ПМГ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук