11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Побратимяват Бургас със старата столица на Китай

Най-добрият град за живеене в България може да се побратими с Нандзин – старата столица на Китай. Идеята е обсъдена по време на среща между зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев и представители на българо-китайската бизнес асоциация в Бургас. Очаква се самото побратимяване да се случи след година. Преди това делегати на двата града ще се срещнат, за да набележат секторите, в които да си сътрудничат.

 

           Една от възможностите за сътрудничество между градовете е в областта на културата. Нандзин (Nanjing) е известен като „Старата столица на десет династии”. Градът винаги е бил културен център. През вековете там са творили поети, певци, художници, писатели. В Нандзин се намира и третата най-голяма библиотека в Китай. Там са концентрирани някои от най-старите музеи и паметници в страната, като например храмът на Конфуций, гробниците на династията Минг (Ming tombs), които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

 

Нандзин няма да бъде първият китайски град, с който Бургас ще си партнира. Припомняме, че през 2004 г. морският град е подписал меморандум за сътрудничество и с китайския град Янтай.

Освен побратимяването, на срещата със зам.-кметът Стойчев са обсъдени и възможностите за сътрудничество между асоциацията и общината. Поетите ангажименти от страна на асоциацията са да презентира предимства на Бургас пред потенциални китайски инвеститори. За целта асоциацията ще работи в тясно сътрудничество с китайското бюро на инвестиции в чужбина. В края на юни са предвидени и първите срещи в Китай.

По думите на председателя на асоциацията г-жа Менг Лу, трябва да се обърне сериозно внимание на въпроса с туризма.

„Вече се работи за промотиране на българския туризъм в Китай. В момента три местни туристически списания подготвят материали за България. Само че това не е достатъчно. Трябва да се помисли за директна самолетна линия Китай –България, за да може да се избегне визовия режим“, коментира Менг Лу.

Според нея, за да може един китайски гражданин да посети България, трябва да се снабди с виза, която струва 75 евро в най-добрия случай. Отделно консулства има само в Пекин и Шанхай, а това за по-отдалечените провинции  коства допълнително средства. По този начин накрая една виза може да излезе около 250 евро.

Припомняме, че преди броени дни китайски самолетен превозвач прояви интерес към откриването на редовна въздушна линия между Пекин и София.  Ако това стане реалност, бургаската асоциация ще лобира за пускането на чартърни полети между Пекин и Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук