17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Повече първолаци на 16 септември, няма да има фалстарт заради ремонти

„Бургас е предпочитано място за млади семейства. През последните години наблюдаваме тенденциозно увеличение на броя на децата, които започват училище или тръгват на детска градина. Тази година имаме над 200 деца повече, които ще прекрачат училищния праг за първи път.“ Това каза пред „ZonaBurgas“, зам.-кметът по образование и култура в община Бургас, Йорданка Ананиева.

Близо 27 000 са учениците, които ще наблягат над уроците през тази година. Над 2 000 от тях са първолаци. Според Ананиева, притеснения относно началото на учебната 2013/2014-та няма. Ремонтите в школата вървят в срок. Липсват и неуредици, относно бюджетите на учебните заведения. „Нещата в детските градини стоят малко по-различно. Тъй като те работят целогодишно, нямаше как да ги затворим, за да бъдат извършени предвидените ремонти дейности. Така или иначе ремонтите и там ще приключат в срок, но ще продължат и след 15 Септември, обясни Ананиева. По думите й, те ще бъдат поетапни и няма да попречат на образователния процес.

Заместник-кметът коментира и предложение на икономическият министър Драгомир Стойнев. Според него, системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея. Ананиева отбеляза, че отпадането на системата за делегирани бюджети би върнала родното училище години назад. „Това не би било добър ход от страна на управляващите. Делегираните бюджети дават стабилност. Дават възможност на училищата сами да разпределят разходите си. Разбира се, тези, които предлагат по-качествено образование ще имат повече ученици, което ще увеличи и средствата, които ще получават. Това пък от своя страна създава, конкурентна среда в образованието. Училища и детски градини в Бургас са на делегирани бюджети от няколко години. Виждаме, че тази система работи. Смятам, че единствените промени в начините на финансиране на учебните заведения трябва да бъдат само в посокаусъвършенстване, а не отпадане, заяви Йорданка Ананиева.

В местната администрация все още не е получена официална информация, относно датата за първия учебен ден. По всяка вероятност обаче той ще бъде на 16 септември /понеделник/. Заместник-кметът Йорданка Ананиева вече е получила няколко покани от бургаски училища. Такива имал и кметът Димитър Николов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук