23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Подписаха меморандум за Интегриран професионален колеж в Бургас

Кметът Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев подписаха меморандум за създаване на интегриран професионален колеж в Бургас. Споразумението беше подкрепено с подписите на представители на водещи компании в туристическата индустрия, директорите на професионалните училища и гимназии, ректорите на бургаските висши учебни заведения и браншовите организации.

Инициативата за подписването на меморандума е на кмета Димитър Николов.

Идеята на интегрирания колеж е да запълни нишата между средното и висшето образование, която съществува в момента, да подготвя квалифицирани кадри за туристическиата индустрия, както и да даде старт на т. нар. дуално обучение. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата „на терен“ – във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности.

„На бизнеса му трябват и хора, които са със след средно, но не непременно с висше образование“, заяви министър Танев.

Кметът Николов сподели, че в момента ни трябват именно такива съвременни форми на обучение, подобни на дуалното образование, което има в Германия, Швейцария и Австрия.

Бизнесът ще казва колко кадри и в какви туристически специалности са му необходими, ще участва в разработването на учебните програми и планове на новия колеж.

Професионалният колеж трябва да бъдат насочен и към новите технологии в туризма, за да бъдат младите хора в крак с времето и да останат да работят за родния туристически бранш, а не в чужбина.

Бъдещото училище ще дава достатъчно професионални умения, а партньорството на местния бизнес ще осигурява стажуването. Той ще надгражда средното образование и ще гарантира получаването на онези компетентности, които ще позволят на завършващите да се реализират успешно на пазара на труда, без да им е необходимо висше образование.

На срещата бяха обсъдени още очакванията на бизнеса от новия колеж в Бургас и промени в Закона за професионалното образование и обучение, изготвени съвместно между МОН, индустрията и бизнес организациите в България.

Подписването на меморандума бе част от шестата дискусия от националната кампания „Да! На българската икономика“ на в. „Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук