14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Подсъдими за кражби поискаха да бъдат оправдани от въззивния съд

Апелативен съд – Бургас разгледа и обяви за решаване въззивно наказателно дело срещу подсъдимите Слави Славов, Петко Профиров, Жельо Желев, Живко Николов и Илко Петров. То е образувано по техни жалби срещу присъда на Окръжен съд – Бургас, с която  са признати за виновни в извършени кражби от златарско ателие и търговски обекти в условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор в различно съучастие помежду им, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство и на моторни-превозни средства.

съд Бургас

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира да бъде потвърдена първоинстанционната присъда. Прокурорът посочи, че при постановяването й не са допуснати съществени процесуални нарушения, а от събраните доказателства се установява по несъмнен начин, че шестимата са извършили престъпленията. Прокурорът посочи, че седмият подсъдим по делото Станислав Петров е починал и поиска наказателното производство срещу него да се прекрати. Държавният обвинител коментира като правилно приетото от Окръжен съд – Бургас, че Славов е извършил деянията при условията на опасен рецидив. Престъплението му се явява в особено големи размери, тъй като надхвърля 140 минимални работни заплати и представлява особено тежък случай. Той имал ръководна роля при извършване на кражбите и се е разпореждал с отнетите вещи. Прокурорът посочи, че правилно първоинстанционният съд е признал Петров за виновен като помагач, а не според повдигнатото му обвинение като извършител. Държавният обвинител поиска да се приеме, че Порфиров е извършил деянията като неосъждан, тъй като е бил реабилитиран по право. Той коментира отказа на трима подсъдими от направените самопризнания като логична проява на страх от другите. Прокурорът намира, че наказанията на шестимата са правилно определени и не следва да се намаляват.

Пълномощникът на гражданския ищец и частен обвинител подкрепи заявеното от държавното обвинение. Осмината защитници на подсъдимите оспориха присъдата и прокурорската теза. Те твърдят, че при постановяване на първоинстанционната присъда са допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като обвинителният акт не давал яснота как техните подзащитни са участвали във вменените им престъпления. Всички пълномощници пледираха подсъдимите да бъдат оправдани по повдигнатите им обвинения, тъй като вината им не била несъмнено доказана. Те поискаха направените самопризнания от трима подсъдими да не се ценят от съда като доказателствено средство. Защитниците на Профиров и Петков помолиха съда алтернативно да върне делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Всички подсъдими помолиха да бъдат оправдани, а двама от тях –  Желев и Славов дадоха обяснения пред въззивния съд. Желев се отказа от направените в досъдебното производство самопризнания, тъй като бил в състояние на абститенция и повторил думите на разследващите. Славов направи свой анализ на доказателствата в подкрепа на твърдението си, че постановената му присъда е необоснована.

Апелативен съд – Бургас трябва да се произнесе по жалбите им в 30-дневен срок.

Пресцентърът припомня, че Слави Славов е осъден на 15 години лишаване от свобода. Петко Профиров е наказан с 10 години лишаване от свобода. На Емил Георгиев е наложено наказание 6 години лишаване от свобода. За всички тях е определен строг затворнически режим при изтърпяване на наказанието. Жельо Желев е наказан с 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 4 години изпитателен срок. Живко Николов е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. На Илко Петков е постановено условно наказание 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

С присъдата първоинстанционният съд уважи предявения от собственика на златарско ателие в Приморско граждански иск в размер на 44 320,67 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук