6.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Подсъдими поискаха да сменят защитниците си

Апелативен съд – Бургас не даде ход дело срещу 7 подсъдими за кражби от златарско ателие и търговски обекти. Причината е, че двама от тях са оттеглили пълномощията на защитниците, които са ги представлявали пред първата инстанция.

съд Бургас

Живко Николов заяви, че от следващото съдебно заседание ще бъде представляван от друг адвокат,  който от своя страна поиска възможност да се запознае с материалите по делото. Емил Георгиев каза, че се отказва от служебния си защитник и моли за време, да ангажира адвокат, който също трябва да проучи делото. Един от подсъдимите – Илко Петков не се яви на процеса днес, въпреки че бе редовно призован. Въззивният съд намери за неоснователно искането на защитника му да бъде отложено делото, защото нямал връзка с подзащитния си и не знаел, дали той желае да бъде представляван.

От пресцентъат на съда уточняват, че с присъда на Окръжен съд – Бургас от 10.12.2013 г. седмината са признати за виновни в извършени кражби в условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор в различно съучастие помежду им, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство и на моторни-превозни средства.

Слави Славов, Петко Профиров, Жельо Желев, Живко Николов и Илко Петков са признати за виновни в това, че в съучастие като извършители след предварителен сговор на са извършили кражби от супермаркет и от фирма за телекомуникационни услуги. Те са признати за виновни в извършена на 08.01.2011 г. кражба, от едноличен търговец, собственик на златарско ателие в Приморско. Общата стойност на отнетите от собствениците вещи възлиза на 51 148,20 лв. Престъпната деятелност на Славов е осъществена при опасен рецидив и е квалифицирана като кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Станислав Петков е действал при условията на повторност. За Профиров, Станислав Петков, Желев и Георгиев кражбата е в големи размери.  Съдът призна за невинни и оправда Петко Профиров и Станислав Петков по повдигнатото им обвинение за опит за противозаконно отнемане на автомобили.

Слави Славов е осъден на 15 години лишаване от свобода. Петко Профиров е наказан с 10 години лишаване от свобода. Станислав Петков е осъден на 7 години лишаване от свобода. На Емил Георгиев е наложено наказание 6 години лишаване от свобода. За всички тях е определен строг затворнически режим при изтърпяване на наказанието. Жельо Желев е наказан с 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 4 години изпитателен срок. Живко Николов е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. На Илко Петков е постановено условно наказание 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

 

С присъдата първоинстанционният съд уважи предявения от собственика на златарско ателие в Приморско граждански иск в размер на 44 320,67 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук