13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Пожарът край Смолян все още гори

Пожарът обхванал борова гора с приблизителна площ от 300 дка все още не е загасен и бедственото положение остава.В 6.00 часа тази сутрин кметът Николай Мелемов беше в Кризисния щаб, сформиран за пожара, където бяха набелязани мерките за потушаването му. През нощта 26 военни, горски и огнеборци са наблюдавали огъня, който на определени места се е разраствал. Три групи тази сутрин от пожарникари, горски служители и доброволци от община Смолян тръгнаха да гасят пожара с пръскачки, тупалки и подръчни средства.

Теренът е пресечен, труден и пожарни коли не могат да стигнат до него. Кметът на общината Николай Мелемов обяви, че на този етап няма да отменя бедственото положение, докато пожара не бъде загасен изцяло. Все още има тлеещи огнища, но е важно, че той е локализиран и ограничен, обяви той. Очаква се до края на деня кризата да бъде преодоляна.

Пожар започна вчера около 15.00 часа и съществуваше реална опасност огънят да достигне до намиращата се в близост ел.подстанция , както и до селата Писаница и Хасовица. Цялата налична техника беше мобилизирана, на 40-та мин. от обявяване на бедствието пристигнаха и два хеликоптера, предава „24chasa.bg“. Над 200 пожарникари, доброволци, военни, служители от община Смолян, горски и Ловната дружинка от кв.Райково участваха в потушаването на огнената стихия. Изгорели са 300 дка смесена гора. Следствените органи вече работят по причините за възникването му. Най-вероятната пичина е небрежност при боравене с открит огън.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук