12.6 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Позицията на община Несебър относно изявление, че няма места в детските градини  

Във връзка с изявление на кандидата за кмет на Несебър от ПП ГЕРБ г-н Златко Димитров, ние от дейност “Образование, извънучилищни и други дейности” на община Несебър, засегнати пряко от темата за децата на Несебър и детските градини, предоставяме на аудиторията актуалната информация. Към настоящия момент можем категорично да заявим, че места в детските заведения има.

Нещо повече – нова сграда на детска градина в Стария град с капацитет 50 места е в процес на изграждане. Към момента усилията ни са насочени към развитие на училищната база, за да имаме готовност да посрещнем очаквания по-голям брой деца, които неминуемо напускат детските градини, когато навършат 7 години.

За да избегнем спекулата и разясним заблудата при тълкуването на данните, трябва да споменем, че цифрите, цитирани от г-н Златко Димитров /”през 2013 година в общината са родени 318 деца, през 2014 година – 329, а само до средата на 2015 – над 200” […]  „В момента децата в община Несебър във възрастовата група за детска градина са над 1700, а местата в ОДЗ-тата са 1230.”/ са отчетени от Националния статистически институт и, като такива, тяхната достоверност не се оспорва.

Що се отнася до тълкуването им обаче, нека първо споменем данните, получени от директорите на детските градини. На територията на oбщина Несебър целогодишно функционират 11 детски градини с общ капацитет от 1242 места. Пет от тях са ОДЗ /Обединени детски заведения с ясла и детска градина/, а шест са ЦДГ /Целодневни детски градини/. Заетите места, от друга страна, са 1189, т.е. все още има 53 свободни места. Какво води до това несъответствие в цифрите? Директорите на градините ни предоставиха отговора – в oбщина Несебър има много семейства, които отглеждат децата си вкъщи по свой личен избор. Най-честите мотиви за това решение са, че предпочитат да не разделят детето и майката до навършване на предучилищна възраст.

Що се отнася до твърдението, че през летния сезон, когато се увеличава търсенето на места в детски градини, е отказван прием на деца, г-н Златко Димитров би трябвало да се запознае със закона и наредбите на Министерство на образованието, според които директорите нямат право да осъществяват прием на деца, записани на детска градина в друго населено място, тъй като се получава дублиране на заетост, а съответно и на ресурси. Отказ за записване в несебърско детско заведение са получили само онези деца, които не са били отписани от предишната си детска градина.

Вероятно, като изпълнителен директор  на „Слънчев бряг“ АД, г-н Златко Димитров е имал възможност да осигури по различни програми или с други частни инициативи центрове за отглеждане на децата на временно заетите в туристическите обекти на курортния комплекс служители от вътрешността на страната, след като твърди, че знае как да го направи за Несебър.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук