13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Покажете договора с „Газпром“, зоват от Движение „Напред“

Газовата криза, предизвикана от спирането на доставките от страна на Газпром, нанася тежки поражения на българската икономика. Засегнати са структуроопределящи производства в областта на металургията, енергетиката, стъкларската промишленост, селското стопанство, при които постоянното подаване на газ е задължително. Засегнати ще бъдат също и огромна част от българските домакинства, отопляващи се на газ или ползващи услугите на топлофикационните дружества. Тази криза може да доведе до увеличаване на цените на основни стоки и услуги и до натрупване на загуби от производителите, които ще ги докарат до фалит, а това означава загуба на работни места, намаляване на покупателната способност на населението и задълбочаване на икономическата и финансова криза. Това се казва в позиция на Движение „Напред“. От партията настояват правителството да предприеме решителни действия по решаването на газовата криза, свързани с търсенето на отговорност от страните предизвикали конфликта, публичното оповестяване на сключения договор за доставка на газ между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и по-специално клаузите за изплащане на неустойки при неизпълнение на договореностите.Настояваме правителството да започне преговори с Европейската комисия, за компромис при спазването на екологичните норми, свързани с вредните емисии, когато става въпрос за кризисни ситуации, каквато е настоящата.

Ние, партиите от Движение НАПРЕД (ВМРО, ЗНС, ЛИДЕР), настояваме за изработване на дългосрочна енергийна стратегия, включваща диверсифициране на енергийните източници и създаване на условия за развитие на конкуренцията в енергийния сектор, която включва и развиване на енергетика, базирана на местни суровини и източници. Това ще намали енергийната ни зависимост от един източник и в дългосрочен план ще стабилизира енергийния баланс на страната.

В подобна ситуация общите действия и сътрудничеството с нашите партньори от ЕС е задължително и националноотговорно.9248590s31.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук