18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Показаха в изложба на открито, реализирани у нас европроекти

 Посланикът на Норвегия у нас Н. Пр. Тове Скарстейн и зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова откриха пътуваща фотоизложба „Резултати на фокус“. Тя е разположена на площад „Тройката“ и ще остане там в периода 29 юни – 5 юли. Изложбата представя в 23 фотоса  резултатите от реализирани в България проекти по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество. Експозицията беше показана за първи път в края на май в София. Бургас е третият от общо шестте български града, където ще бъде видяна.dsc_5133.JPG„Откривам изложбата с огромно удоволствие, тъй като тя показва доброто сътрудничество между България и Норвегия. Смятам, че сме постигнали добри резултати, които си струва да стигнат до повече хора. Надявам се, през следващия програмен период Община Бургас да продължи да бъде така активна, както е била и досега“, каза Н. Пр. Тове Скарстейн при откриването в Бургас.

Зам.-кметът по Евроинтеграция Атанаска Николова, от своя страна,  припомни реализираните от Община Бургас проекти по линията на Норвежката програма за сътрудничество и ЕИП. Благодарение на тях в Бургас беше закупена мобилна станция за управление и мониторинг на качеството на въздуха, извършен беше основен ремонт на общинска сграда, както и енергийно обследване и анализ на енергопотреблението на няколко обществени сгради – детски градини, училища и лечебни заведения. Атанаска Николова заяви готовността на Община Бургас да разработи и кандидаства с нови проекти през следващия програмен период, който започва през 2012 г. Тогава ще бъдат отпуснати безвъзмездно нови 126.6 милиона евро.

От 2007 г. насам, когато България стана бенефициент на Финансовия механизъм на ЕИП и на Норвежката програма за сътрудничество досега страната ни е получила по тези грантови схеми повече от 41 милиона евро за проекти в областта на културното наследство, здравеопазването, грижата за децата и опазването на околната среда.

dsc_5124.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук