13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Показаха „Спасените реликви“ в Съдебната палата

Изложба „Спасените реликви“ бе открита днес в Съдебна палата Бургас. Тя показва резултата от работата на органите на реда, съдебната власт и културните институции по наказателно дело срещу двама иманяри. Председателят на Апелативен съд Бургас съдия Яни Бахчеванов приветства гостите и обърна внимание, че с присъда на Окръжен съд Сливен, потвърдена от Апелативен съд Бургас и от Върховния касационен съд, в полза на държавата са отнети стотици ценности.

Спасените реликви са от Елинистическата и от Римската епоха, от Византия и Средновековна България. Сред тях са златни пръстени и обеци, сребърни и бронзови накити, лъвска лапа, глинен съд с изображение на бог Хермес и други, както и златни, сребърни и бронзови монети, създадени във времето от преди Христа до 19 век.

„Изложбата представя малка част от предоставените ни с решение на Окръжен съд Сливен археологически и исторически находки. С тях искаме да акцентираме на ценността и красотата на спасените за гражданите на страната ни находки. Част от експонатите са датирани към Елинистическата епоха и показват няколко културни влияния по нашите – персийско и на Класическа Гърция. Друга част от експонатите представляват изключително ценни монети от Римската епоха и от Средновековието. Те са спасени за всички нас!“, посочи при откриване на изложбата директорът на Регионален исторически музей Сливен Николай Сираков.

Изложбата е ситуирана в съдебна зала №7 на Съдебна палата Бургас. Тя може да бъде посетена от всички граждани във времето от 8,30 ч. до 16,30 ч. до 18 май.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук