11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Показват историята на българското образование

Изложба, посветена на българското образование, се открива на 12 май, вторник, в зала „Ал. Г. Коджакафалията“ на КЦ „Морско казино“. Тя ще премине под надслов „Училищни символи и ритуали“.
Изложбата допълва едноименната мобилна експозиция на Националния музей на образованието в Габрово. Част от експонатите в нея са предоставени от РИМ-Бургас, Държавен архив-Бургас и Регионална библиотека „П.К. Яворов“.

 

Информационните табла са обогатени с предмети от училищния бит и редки издания. Сред тях се открояват „Рибният буквар“, „Теоретическа и практическа читателница“, „Тетрадка по стенография“ на Комня Арнаудова от Девическата гимназия – 1940 г.,  ученически рисунки.

Мастилница от посребрен месинг и мащабна линия, използвана в часовете по география в Девическата гимназия в Бургас в периода 1939-41 година, допълват изложбата.  Музеят на образованието е създаден през 1974 г. и е паметта на българската просвета. Притежава над 175 000 документи, снимки и други предмети, свързани с просветното дело от X век до наши дни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук