15.4 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Показват невиждани находки в Бургас, оборудват зала-трезор

Само за 7 лева бургазлии и гости на града ще имат възможност да посетят бургаските музеи през това лято. Пакетната цена е за три музейни експозиции. За сравнение, цената за единично посещение на човек е 4 лева.Културните институти ще работят с удължено работно време и през този туристически сезон, обяви директорът на Бургаския музей, Милен Николов на среща с журналисти днес. До края на лятото те ще бъдат отворени до 19.00 часа. През неделните дни обаче ще работят само историческата и археологическата експозиции.

*Книжка преставя историята на Бургас. В 60 страници е побрана информация за всички археологически открития около града. Описани са етнографските и природни дадености на района. Изданието представи лично Милен Николов 

В началото на следващия месец ще бъде открита любопитна изложба с най-ценните артефакти, които притежава Археологическия музей. Посетителите ще видят накити, златни монети и други антични предмети, които до момента се съхраняваха във фондовете на музея. Изложбата ще бъде достъпна през цялото лято. Вече е монтирана специална охранителна техника, която да пази съкровищата. Към момента се монтират витрините в залата – трезор. Най-ценна е монета от град Кизик в Мала Азия от 6-ти век преди Христа.

За привличане на повече туристи през тази година, музеят ще разчита на нови рекламни материали. Изготвени са флаери, които ще се разпространяват на няколко пункта в целия град, включително и на Остров „Св. Анастасия”. В музеите ще могат да се закупят книжки, магнити и други сувенири. За първи път ще се предлага и реплика на печата /кръстовиден монограм/, открит при археологическите проучвания на полуостров „Форос”.

Милен Николов обяви, че до няколко дни ще бъде дадена информация за голямо археологическо откритие около Бургас. По думите му, разгласяването на повече подробности би навредило на откритието. В момента се извършват спешни проучвателни дейности, които да установят мащаба на откритието. Мясото също остава неизвестно.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук