20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Полезно за дамите: Ето в кои дни се прави цитонамазка и какво означават резултатите от нея

Основната роля на цервикалната намазка е профилактика на рака на маточната шийка. Тя е лесен и достъпен метод за масов скриниг.

„Маточната шийка е долната част – канала и външният отвор на матката, граничеща с влагалището. Тя е покрита със слой, наречен епител. Той е два вида – плосък и цилиндричен. Важно за пациентките е да знаят, че границата между двата вида се нарича зона на трансформация. Точно в нея е най- честата локализация на рака на маточната шийка. Именно затова е важно тази зона да бъде добре отразена в намазката  и покривката й да бъде правилно и изчерпателно изследвана”, разяснява клиничният патолог на лаборатория „ЛИНА” д-р Ярослава Маринчева. Лекарите от нейната специалност са хората, които изследват цитонамазките под микроскоп. Резултатите  се поставят в няколко групи, като съществуват  две  класификации –  по Папаниколау и по  Сент Гален. Последната дава възможност за по-изчерпателно описание на пробата и затова в „ЛИНА” работят по нея.

„В лаборатория „ЛИНА”  използваме системата за класификация по Сен Гален. Тя е подобрен вариант на класическата оценка по Папаниколау. Резултатът от намазката се поставя в група РАР I-V, като втора е разделена на А, В, С, а трета на А и В. Обикновено оценката на намазката започва с определяне  на нейната адекватност. Ако на Вашата проба липсват думите „адекватна” или „задоволителна”, това означава, че не се виждат необходимото количество, качество или вид клетки за най- достоверна оценка. Голяма част от клетките търпят нормални (наречени реактивни) изменения по време на менструалния цикъл, при възпаление, при полови контакти и в зависимост от менструалната протекция. Така че най- често ще видите думата „реактивни“ на резултата. Повечето намазки е нормално да съдържат възпалителни клетки, тъй като влагалището и шийката са изложени на различни фактори, които спомагат за постоянното им присъствие ( хормонални вариации, сексуални контакти, тампони, менопауза). Наличието в резултата на възпалителни клетки, освен ако не са обилно количество, обикновено не означава, че имате инфекция. Възпалителните клетки са повече след настъпване на овулация (втората половина на менструалния цикъл). Слузта обикновено е нормална съставка. Когато тя е в голямо количество ( това се случва около и след овулация или при инфекция), тя може да затрудни оценката на намазката. След овулация, поради влияние на хормоните, клетките на покривните тъкани се видоизменят и могат да изглеждат като проблемни и да получите фалшиво положителен резултат”, казва  д-р Маринчева.

Именно поради горните фактори,  намазката трябва да се прави преди овулация –  около 7-10 ден от цикъла,  веднага след менструация. Дните от цикъла се броят като 1 ден е денят на започналата менструация.

РАР I група намазка е идеалната намазка, взета в правилното време на цикъла, без никакви реакции на клетките, без излишна слуз и възпаление. Обикновено, при полово активни жени, използващи тампони, такава намазка е практически невъзможно да се види,  затова  голяма част от патолозите рядко използват  тази група. РАР II група е най-честата находка. Класификацията на Сент Гален разделя втора група на А, В и С, като с увеличаване на буквата се  градират  реактивните промени в намазката.

Обикновено по буквичката пациентката може да се ориентира кога е препоръчително да направи  следващата профилактика. След II А – препоръчително е  следваща намазка след 1 до 2 години, след II В- след около година, след II С – след около 6 месеца, освен ако не е препоръчано друго. Ако се спазва  този график, пациентката може да е спокойна, че се грижи отлично за профилактиката на рака на маточната шийка. РАР III А група означава, че има дискретни промени по намазката, чийто произход не може да се определи. Обикновено се касае за възпаление, хормонални промени, менопауза, много по-рядко нещо притеснително. Но се налагат допълнително изследвания, по- стриктно проследяване и контролна намазка след направено лечение.

РАР III В група е първата от поредицата, която би трябвало да Ви притесни. Тук промените са по- напреднали и обикновено са почти дефинитивни за наличие на предракови или ранни ракови изменения. Такъв резултат трябва да Ви насочи незабавно към колпоскопия, биопсия и консултация с онкогинеколог. Обикновено на този етап се извършват леки хирургични интервенции като конизация. РАР IV и V група са алармиращ резултат. Получите ли такава, задължително се обърнете към онкогинеколог за допълнителни изследвания- колпоскопия и биопсия и планиране на хирургична намеса. Тези групи са категорични за развитието на ракови клетки”, заявява д-р Маринчева.

В лаборатория „ЛИНА” са  въвели и метода течно-базирана цитонамазка (ТБЦ), който намалява множество от недостатъците на традиционната намазка.

„Чрез течно-базираната цитонамазка вероятността да засечем по- фини и ранни промени на Вашите проби се покачва многократно и можете да бъдете абсолютно спокойни по отношение профилактиката на рака на маточната шийка. Тъй като ние държим на персоналното отношение към нашите пациенти, при възникнали въпроси по отношение на резултатите, можете да потърсите и консултация”, споделя д-р  Маринчева. Тя консултира пациентите в лабораторията на ул.  „Цар Симеон” 82.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук