20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Полезно за туристите в Странджа

Туристите вече могат да организират по-лесно екскурзията си в красивата, но непозната Странджа. Ново мобилно приложение показва основните маршрути, пътеки, места за подслон, природни и културни забележителности на територията на най-големия природен парк в България.

Продуктът е разработен по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк “Странджа“ и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“

Приложението обхваща територия от 1917 кв. км – това е площта на парка плюс 10-километрова  буферна зона. То е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината.

Странджа е рядко населена, може да обикаляте с дни без да срещнете човек.  Ако разполагате с „навигация“ на телефона си, може да се придвижите по-бързо и по-лесно до най-близкото населено място, къща за гости, чешма или заслон.

Единственото условие за инсталирането на продукта е да разполагате със смартфон, оборудван с GPS. При липса на достатъчно памет в телефона, може да го заредите във външната памет на мобилния апарат. Приложението може да бъде изтеглено от следните линкове –

Android OS  –  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bitmapbulgaria.strandja

Apple iOS  –  https://itunes.apple.com/bg/app/pp-strandza/id1038702060?mt=8

Информацията е организирана в шест секции – „Откъде да минем“, „Къде да отседнем“, „Важно е да знаем“, „Какво да видим“, „Какво опазваме“ и „Галерия“. Описани са  всички плажове в морската част на парка, както и 40 къщи за гости, които носят запазената марка „Странджа“. Тя гарантира, че в туристическия обект се предлага автентична и качествена услугата. Има богата информация за природните и историческите забележителности, както и за неповторимата флора и фауна на планината.

Паралелно с мобилното приложение по проекта е изготвена и уеб-базирана Географска информационна система(ГИЗ) на парка и GPS-карти на туристическите маршрути. До края на ноември приложението ще бъде представено пред медиите и обществеността.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук