9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Полицаите искат да бъде увеличен с 20% бюджетът на МВР, иначе започват протести

Продължава протестната готовност най-големият полицейски синдикат СФСМВР. Това каза Дарин Ковачев член на УС на СФСМВР. Той заяви, че са недоволни от постоянно променящата се нормативна база в МВР като най фрапиращ пример е Наредбата за отчитане на работното време, която вече три месеца създава проблеми на служителите. Според един от текстовете , когато служител излезе в отпуск, след като той приключи едва ли не ще трябва да доработва. Около 5 години служителите на МВР не са получавали униформено облекло и обувки, купуват сами всичко нужно за работата ,тъй като министерството е абдикирало от тези свои задължения. МВР дължи на своите служители 39 млн.лв. за неосигурено униформено облекло и обувки ,като тази сума продължава да расте с всяка изминала година. Също така от СФСМВР не са съгласни с предложения бюджет за 2017г. , по точно от частта му за МВР. Увеличението на  бюджета на  МВР с 109 млн.лв. всъщност не идва въобще в МВР, а отива в НОИ във връзка с повишаването на пенсионните вноски на служителите. От СФСМВР настояват за 20% увеличение на бюджета на МВР , като част от него да бъде използвана за увеличение на заплатите на служителите които не са индексирани от няколко години . Не е нормално заплатите на полицаи и пожарникари да са близки до минималната работна заплата. Също така средства трябват и за оборудване и автомобили. За последните няколко години около 6000 са напуснали МВР като напусналите са основно от униформения състав и тези места и до сега не са заети  ,като това натоварва  изключително много останалите служители, които поемат работата на вече напусналите. Също така за поредна година продължават командировките по българо-турската граница на служители от други краища на страната. Не се назначават служители, които да ги заменят и по този начин да отпадне нуждата за тяхното командироване. Дарин Ковачев също каза, че МВР отново не подготвено да посрещне зимния сезон по границата.Няма елементарни условия за работа по границата , служителите са на ръба на физическото , психическото си отцеляване. Доставените по границата палатки са меко казано негодни , същите не са предвидени за отопление и до нас достигна информация ,че ще бъдат приспособявани за печки по някакъв начин. При палатка 2/2 метра не ни е ясно къде според министерството ще стои печката , нима трябва да се случи нещо фатално за да се вземат мерки от МВР. Също липсват и дърва за огрев. Не е ясно как ще се оцелява в тези зимни условия.

Недопустимо е в времена, в които сме изправени пред изключително голям бежански натиск, както и рискове за сигурността на държавата, произхождащи от този бежански натиск да се продължава да се провежда политика на геноцид спрямо полицаите, пожарникарите и другите професии в МВР.

Ако бюджета за 2017г. се приеме в този му вид, от СФСМВР ще бъдем принудени да излезем на улицата и да заявим своето недоволство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук