11 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Полицаите освиркаха депутатите пред парламента, хвърляха стотинки

Протестиращите полицаи освиркаха излизащите от НС депутати и се отправиха към Mинистерски съвет.

Бул. „Цар Освободител” е блокиран за движение. Протестиращите поставиха на паветата запалени свещи и 3 карамфила, като изразиха недоволството си с хвърляне на стотинки.

Служителите на МВР посрещат всички излизащи от сградата на НС депутати. Един от тях беше Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който протестиращите призоваха да изкара няколко дежурства с тях. От своя страна Иванов посочи, че законопроектът още не е внесен в парламента и заяви, че вероятно ще бъде намерено решение на проблема.

Друг народен представител беше Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който беше бурно освиркван и попитан от служителите на МВР дали според него е виновен граничарят, който при рикошет, след предупредителен изстрел, застреля афганистански мигрант край Средец.

Служителите на МВР аплодираха излизането на Красимир Каракачанов, който заяви, че ги подкрепя и изтъкна, че в техния случай не става дума за привилегии, а за бонуси, каквито хората с такива професии получават.

Той призова хората да не се разделят и заяви, че 30% от чиновниците в България са излишни и трябва да бъдат съкратени. Според него държавата не може да съществува без държавност, а такава не може да има без МВР, службите за сигурност и армията. Каракачанов беше категоричен, че бюджет с такива параметри не може да бъде приет и той няма да го подкрепи, като ще гласува както сметне за правилно.

Сред протестиращите излезе и Георги Кадиев, който нарече бюджета „шамар за полицейските служители” и заяви, че подкрепя протеста. Според него, държава, която не уважава служителите на реда не е силна държава. Той изрази мнение, че трябва да се направи реформа, но не по този начин и призова служителите на МВР да си отстояват правата.

Униформените протестират срещу орязването на добавките към заплатите им за прослужено време, намаляване на заплатите им при напускане от 20 на 10, както и намаляването на отпуските – от 30 на 20 дни.

Протестиращите определиха постигнатото по-рано споразумение между премиера Бойко Борисов, финансовия министът Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова като половинчато.

Преди минути пред парламента, където бяха протестиращите, се появи и шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Христо Терзийски. В момента в МВР синдикатите преговарят с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук