14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Полицаят, блъснал бебето в Крушевец, бе пуснат под „домашен арест“

Апелативен съд – Бургас измени в домашен арест наложената на Костадин Стоянов мярка за неотклонение. На заседанието стана ясно, че по време на инцидента шофьорът не е бил пиян. Взетата му кръвна проба показа алкохол в законовата норма – 0,3 промила, а не отчетените от дрегера 0,63 промила.

снимка:24 часа
снимка:24 часа

Стоянов е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 11.09.2014 г. около 09,10 ч. в с. Крушевец, в близост до магазин за хранителни стоки, при управление лек автомобил „Рено Канго“ е нарушил правилата за движение по пътищата, напуснал лентата си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение, след което в пешеходната зона /тротоар/. Така допуснал пътно транспортно произшествие с намиращата се там детска количка, с което по непредпазливост причинил смъртта на 11 месечно бебе от същото село. Според прокуратурата случаят е особено тежък, тъй като е причинена смърт на малолетно лице извън пътното платно от служител на правоохранителните органи след употреба на алкохол.

При извършената служебна проверка на първоинстанционния съдебен акт, Апелативен съд – Бургас намери за правилен извода на Окръжен съд – Бургас за наличие на обосновано предположение, че Стоянов е извършил престъплението, за което е привлечен да отговоря. Апелативен съд – Бургас приема, че случаят е тежък, но установи, че не са приложени доказателства, които мотивират наличието на опасност Стоянов да извърши друго деяние или да се укрие. Въззивният съд обръща внимание, че такива не са представени от досъдебното производство. Неправилно първоинастанционният съд е коментирал, че деянието е извършено след употреба на алкохол. Приложените по делото две експертизи е установяват наличие на 0,43 и 0,30 промила алкохол в кръвта на обвиняемия. Законодателят е категоричен, че за алкохолна концентрация под 0,5 промила не се носи административна и наказателна отговорност. Затова Апелативен съд – Бургас коментира, че неправилно първата съдебна инстанция е приела тези обстоятелства като отегчаващи и е допуснала наличие на опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго деяние. Въззивният съд коментира представена от КАТ справка, която показва, че Стоянов е санкциониран три пъти за превишена скорост, но не е посочено той да е бил наказан за шофиране с алкохол. Апелативен съд – Бургас намира за абсурдно да се вменява като отегчаващо обстоятелство служебното положение на обвиняемия. Съдът взе предвид също, че той не е осъждан, семеен е и има постоянен адрес. Като се позовава на Тълкувателно решение на Конституционния съд на Република България от 2001 г. и на съдебната практика, на Европейската конвенция за правата на човека и на практиката на Европейския съд в Страсбург, Апелативен съд – Бургас намери взетата спрямо Стоянов мярка за неотклонение задържане под стража за прекомерно тежка и я измени в по- лека.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Пресцентърът уточнява, че представителят на Апелативна прокуратура – Бургас поиска да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение на Стоянов като основателна. Прокурорът посочи, че макар да е извършил деяние по непредпазливост, Окръжна прокуратура – Бургас намира, че то представлява особено тежък случай. Държавният обвинител заяви, че седмица след деянието, може да се направи извод и за опасност обвиняемият да извърши престъпление по отношение на събирането на доказателства и установяването на обективната истина.

Обвиняемият Стоянов и неговият защитник поискаха въззивният съд да измени в по-лека мярката му за неотклонение, тъй като няма законно и доказателствено основание за задържането му под стража. Адвокатът твърди, че обвиняемият не е извършил престъплението при наличие на алкохол. Все още не е изготвена автотехническа експертиза, за да се установи, дали е нарушил Правилата за движение. Защитникът смята за голословно твърдението на държавното обвинение, че подзащитният му можел да осуети разкриването на обективната истина.

В последната си дума Стоянов изрази съжаление за случилото се и допусна, че може по техническа повреда колата му да е тръгнала наляво.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук