13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Полицията с превантивна кампания срещу валутните измами

Областната дирекция на МВР – Бургас започва широка превантивна кампания, свързана със случаите на валутни измами по морските ни курорти. Целта е да бъдат ограничени случаите, в които чуждестранни граждани получават излезли от употреба банкноти при смяна на валута у нас.

Освен традиционните методи, ползвани при полицейската работа с превантивна насоченост, ще се изготвят брошури на няколко езика и плакати, които да популяризират възможните измами при ползване на уличния чейндж, както и възможните рискове, криещи се в неползване услугите на регламентирани места – банки, обменни бюра или финансови къщи. Припомняме, че в рамките на няколко седмици бяха регистрирани няколко измамливи сделки, като извършителят на три от тях, осъществени в близост до бургаски мол, спрямо руски и украински туристи, бе разкрит и задържан. Това е 44-годишен мъж от Бургас.

В други случаи на територията на курортен комплекс «Слънчев бряг» са засичани мъже, от които са иззети големи количества банкноти, излезли от обръщение, както следва :

– банкноти с номинал 50 и 100 български лева, емисии 1991, 1992 и 1993 год. на БНБ

– банкноти с номинал 50 и 100 беларуски рубли, емисия 2000 год.

– банкноти с номинал 10, 100, 500 и 50 000 югославски динара, емисии 1992, 2006 год.

Обикновенно излезлите от обръщение банкноти се ползват за измами при обмяна на валута на улицата, като чуждестранни туристи, отседнали в курортните селища или идващи да пазаруват в големите търговски центрове в Бургас, се примамват от улични чейнчаджии, предлагащи им курс по-изгоден от този на банките, обменните бюра или финансовите къщи. Чужденците обменят наивно валутата и едва по-късно констатират, че получените от уличния касиер банкноти са оригинални, но от изтекли емисии, което автоматично ги прави невалидни за употреба на територията на България.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук