15.4 C
Бургас
вторник, май 21, 2024

Половината от парите по Постановление №44 – неусвоени

 Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Бургас проведе своето редовно заседание. Заседанието бе във връзка с изпълнението на Постановление на Министерския съвет № 44 за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „индустрия“ и „услуги“. Целта на Постановлението е да подпомогне работодателите да задържат персонала си в период на затруднение, като компенсира служителите работещи на непълен работен ден с максималната сума от 120 лв., за мaксимален период  до 4 месеца. zaetost1.JPGОбщата сума,  от която можеха да се възползват работодателите от област Бургас е 179 520 хил. лв. Те трябваше да подадат комплект от документи в общинските бюра по труда, които документи да бъдат разгледани и оценени от Съветите за развитие към тези бюра, след което предоставени за оценка и утвърждаване от Областната комисия по заетост.

Кандидатстващите трябваше да отговарят на редица критерии, най-важните сред които, фирмите  да са  установили непълно работно време за период не по-кратък от два месеца, както и да нямат публични задължения.

За сумата предвидена за Област Бургас документи подадоха четиринадесет /14/ работодатели: двама /2/ – Айтос, девет /9/ – Бургас и трима /3/ от Поморие, като общият брой на подадените от служители и работници декларации за компенсации е триста петдесет и пет /355/, а средствата, които ще получат 99 912 хил. лв. Дейността, която развиват кандидатстващите фирми е характерна и специфична за региона – туризъм, винарство, селскостопанство.

               „Апелираме към по – голяма активност и ангажираност от страна на работодателите за участие в програмите на Социалното министерство, защото е жалко в условия на криза и растяща безработица да остават толкова неусвоени средства“, казаха от областна управа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук