11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Половин милиард евро по европейските програми влизат в Бургаска област

 

България има възможността до 2013 година да усвои 9 и половина милиарда евро, което значително ще подпомогне икономиката на страната. Това съобщи еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки, който е начело на делегация имаща за цел да се запознае с реализацията на средствата от европейските фондове в Бургаска област. За целта се проведе среща, в която взеха участие кметове на общини от региона и бяха представени някои от проектите реализирани на територията на областта. На презентацията стана ясно, че за Югоизточния регион са предвидени повече от половин милиард евро по европейските програми. Сега е важно да се започне да се работи по управлението на структурните и кохезионни фондове, които осигуряват средства за инфраструктурата и икономиката на региона. Еврокомисар Самецки изрази увереността си, че общините ще се възползват максимално от тези средства, за да се усвоят ползите от Европейския съюз.  Министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че се правят проверки на вече спечелени проекти в областта. По отношение на наказателните процедури на ЕС към България за строителство в защитени зони, министър Караджова заяви, че ще се инспектират и строежите, за които се прецени, че са законни.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви че градовете Бургас и Варна са двигателите на растежа за Черноморския регион на България и за това до 2013-та година до тях ще се стига по две магистрали. На 4 май догодина ще се направи първата копка на ЛОТ 2 на магистрала „Тракия“ до Стара Загора, а паралелно с това ще се изгради и пътния възел Бургас – Созопол – Средец.

Делегацията водена от еврокомисар Самецки, ще посети Варна и ще се запознае с спечелените проекти от общините по Северното Черноморие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук