11.5 C
Бургас
събота, май 25, 2024

Помните ли шоличките в детската градина? Все още ги използват

Сградният фонд и старата посуда са едни от най-честите проблеми, които отчита Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) при направените през ноември проверки. Това разказа за „Новинар” главният експерт по безопасност на храните д-р Кремена Стоева и допълни, че макар проблемите да не са стряскащи, материалната база в детските градини в страната като цяло е стара.

detstvoto.net

Най-често под зоркото око на проверяващите се изпречват старите метални купички, в които се хранят децата. Макар да са стерилизирани и в добро състояние, тяхната възраст е пет пъти повече от тази на децата и достига преклонните 30 години, разказват от детските градини. „Освен посудата мивките и съдовете за готвене също на места са под нивото, разписано в закона”, допълва Стоева.

Тя обобщи и резултатите от най-скорошната проверка от страна на агенцията из родните забавачки. „Една от традиционните цялостни проверки на агенцията е през ноември 2014 г. Тя е обхванала 777 детски градини, кухни и хранителни блокове в страната, а резултатите като цяло са добри“, категорична е д-р Стоева.

По думите й след обиколката на инспекторите са издадени 49 предписания и 3 акта, които за физически лица стигат до 1000 лева, а за юридически до 3000 лева. Проверяващите са следили най-вече за годността и качеството на продуктите, като е имало и тематична акция, разглеждаща само хляба, който ядат малчуганите. За един месец инспекторите са открили и унищожили близо 14 килограма храни с изтекъл срок на годност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук